Начало » Новини » Страната
01.09.2020 г.

Над 90 процента от шофьорите не знаят, че детското столче в колите се ползва за деца до 12 години

За младите родители
Над 90 процента от шофьорите не знаят, че детското столче в колите се ползва за деца до 12 години

Над 90% от хората в България не знаят до кога е задължително използването на детско столче в автомобила, а именно до достигане на 150 сантиметра височина или 12-годишна възраст на детето. Същевременно близо 20 на сто от родителите признават, че не поставят обезопасителен колан на по-големите си деца, когато пътуват на задната седалка. Данните са от национално проучване и показват нуждата да стигнем до бъдещите и настоящи родители, като по-добре да им обясним колко важно е да спазват правилата за безопасност. Това подчерта заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева в началото на информационна кампания в специализираните магазини за детски стоки.

От днес в 24 магазина в цялата страна в секцията, където се продават детски столчета, ще бъдат поставени специални информационни табла с най-важната информация, която родителите трябва да знаят – какви видове столчета има; как трябва да се монтират за по-голяма безопасност; до каква възраст се ползват и колко важно е детето да бъде максимално добре обезопасено в превозното средство.

Колкото по-дълго детето пътува в седалка, монтирана обратно на движението, толкова по-голяма е сигурността му, съветват експертите. Друго основно правило е, че ако детето или бебето се вади от седалката, превозното средство първо трябва да спре. Коланът на задната седалка е задължителен, но до достигане на нужната височина детето трябва да ползва и специална повдигаща седалка, защото в противен случай коланът може да го нарани, е друго от посочените правила за безопасност.

От ДАБДП се надяват повечето вериги и специализирани магазини да се включат към инициативата, като проектът за изработка на таблата ще бъдат предоставяни за свободно ползване. Вече са започнали и разговори с други потенциални партньори на инициативата, стана ясно по време на старта на кампанията.

Анализът на пътнотранспортните произшествия с деца през годините показва, че близо 2/3 от фаталните инциденти с деца на пътя са именно като пътници, а не като пешеходци или велосипедисти. Това налага нуждата от повече целенасочени усилия за повишаване информираността и на родителите, за да бъдат максимално защитени децата им в автомобила.

Над 90 процента от шофьорите не знаят, че детското столче в колите се ползва за деца до 12 години
4364
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Френски митничари откриха кокаин за над 3 милиона евро в камион с детско сухо мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини