Производителите на шампанско във Франция през тази година ще преработят с 22% по-малко грозде заради сухото време и спада на потреблението на напитката, предизвикано от пандемията от коронавирус, съобщи „Ройтерс”.
Сушата в страната доведе до по-ранно започване на кампанията по прибиране на реколтата. За да предотвратят пренасищането на пазара и да повишат цените, през последните няколко седмици производителите на шампанско активно обсъждаха въпроса с колко да намалят количествата грозде за пенливата напитка. След преговори с лозарите е постигнато споразумение за намаляване на количествата грозде, което ще бъде обрано, до 8 тона от хектар, или с близо 22% по-малко, отколкото през 2019 г., когато бяха полученни по 10,2 тона от хектар. Останалата част от гроздето ще бъде унищожено.