До 18 септември преработвателите на храни ще дават предложения по проект за нова наредба, фиксираща условията и реда за вземане на проби и лабораторно изпитване на храни в търговската мрежа. Досега лабораторното изследване на потенциално опасните храни се определяха с наредба, произтичаща от Закона за храните, но след като наскоро беше приет Законът за управление на агрохранителната верига (ЗУАХВ), се налага и приемането на новия норматив, се посочва в мотивите към проекта.
Според наредбата вземането на проби от храни става при плановите проверки на официалния контрол, а именно от служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Освен при тези планирани инспекции, проби от храни се вземат при още шест случаи, като при три от тях заплащането на лабораторните анализи става от самите фирми, пуснали съмнителния продукт на пазара. Анализите се извършват на цените, определени от съответните лаборатории.
Ето и трите случая, при които разходите за анализите се покриват от фирмите - при сигнали за наличие на опасни и некачествени храни на пазара; при констатиране на несъответствия в хода на инспекция, водещи до съмнения за нарушаване на безопасността и качеството на храните или по молба на физически и юридически лица.
В останалите три случая пробите не се плащат - при разследване на възникнало хранително заболяване; при съмнение за замърсяване на храни вследствие природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни инциденти или при провеждане на съдебни експертизи.
С прилагането на наредбата ще се постигне уеднаквяване на условията и реда за вземане на проби от официалния контрол. Ясните критерии за доставяне и приемане на пробите в лабораториите ще спомогне за недопускането на възможността от компрометирането им, се посочва още в мотивите към документа. Ще се уеднаквят правилата за изготвяне на протокол от изпитване и това ще улесни лабораторната дейност.
Новото е също, че се дава право на бизнеса да поискат извършването на второ експертно становище и с това ще се постигне по-голяма прецизност от страна на официалния контрол при вземането на проби. Основно изискване е собственикът на храната да съхранява храната правилно до получаване на второто експертно становище.
Санкции при неспазване на кръстосаното съответствие
С прилагането на акта ще се сведе до минимум вероятността от получаването на неточни резултати от лабораториите и по този начин ще се осигури по-високо ниво на защита здравето на потребителите, се посочва още в мотивите.