Начало » Новини » Страната
13.08.2020 г.

Защо се хвалим с милиардите за фермерите, когато няма нито един доклад за очакваните загуби през 2020 г.

Защо се хвалим с милиардите за фермерите, когато няма нито един доклад за очакваните загуби през 2020 г.

През тази година земеделските стопани щели получат най-много плащания – 1,7 милиарда лева. И това е съобщено от министъра на земеделието пред журналисти в  Кнежа. Проблемът е, че досега няма нито един адекватен икономически анализ за щетите, които ще понесе целият бранш заради сушата, влажната пролет и най-страшното – затворения пазар, който агонизира и това личи от поскъпването на всички хранителни стоки за последните два месеца.

Танева отново е обяснила как държавата извоювала от Еврокомисията мярка Covid-19, с прехвърлянето на неусвоените пари от селската програма. 

Добрата новина е, че всички стопани със 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени още от есента.

Министърът е признала, че заради сушата това е най-тежката година за земеделския сектор. „В няколко области, предимно в Източна България, сушата предизвика невиждани поражения и в момента добивите са на рекордно ниски нива. Имаме близо 1 млн. пропаднали декара под 100% при зърнено-житните култури“, каза още Десислава Танева.

За гарантиране на сеитбата за следващата година фонд „Земеделие“ е открил прием по мярката за кредитиране за сеитбата, при по-широки параметри, като общ бюджет и като максимален таван, и като ставка на декар. Фондът кредитира за торове и семена за есенната сеитба до 25 лв./дка.

Според Танева добивът на пшеница тази година е между 4,6 млн. и 4,7 млн. тона по оперативни данни. За вътрешно потребление, фуражи и семена ще са необходими 1,5 млн. тона. Това означава, че възможността за износ е за над 3 млн. тона.

Предварителните прогнози за общите добиви при пролетните култури са близо 1,5 млн. за слънчогледа и над 2,5 млн. тона при царевицата.

В Института по царевицата в Кнежа министър Танева се е срещала със земеделски производители от общината и други населени места в област Плевен. Информирани са за индикативния график за директни плащания 2020, както и за държавните помощи.

В ход са приемите по de minimis за животновъди и пчелари. Предвиденият бюджет по помощта de minimis за фермери, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки, е 25 660 000 лв. Броят на потенциалните бенефициенти е над 21 хил. По de minimis за пчеларите е определен финансов ресурс в размер на близо 5 млн. лв., като потенциалните бенефициенти са над 6 хил. Ставката за подпомагане е 7 лв. на пчелно семейство.

Министър Танева съобщи, че предстои да бъде открит и приемът по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както за пропаднали площи (плодове и зеленчуци) под 100%. Бюджетът по помощта е над 19 млн. лв.

По време на срещите земеделският министър е уточнила, че от 19 август стартира и приемът по извънредната мярка Covid-19. Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща чувствителните сектори - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".  Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици). Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Танева е призовала земеделските стопани да бъдат активни в програмирането на новия програмен период, подчертавайки, че тогава няма да се прилага критерият “селски район” за земеделските стопани, кандидати за подкрепа по инвестиционните мерки на ПРСР. „Това е най-значителната промяна и е по искане на бранша. По този начин ще бъде осигурена равнопоставеност“, допълни Танева.

По-късно Десислава Танева се срещна и с близо 50 земеделски стопани в община Долни Дъбник, Област Плевен.

Защо се хвалим с милиардите за фермерите, когато няма нито един доклад за очакваните загуби през 2020 г.
10029
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Нов доклад, оповестен днес
Еврокомисията е отпуснала 2,5 млрд. евро по 63 спешни мерки за фермерите
Обвиняват президента Тръмп в елементарна покупка на гласове за изборите
Фермерите в САЩ очакват рекордните над 37 милиарда долара субсидии
В края на годината
Порожанов отчете 2,5 милиарда лева помощ за земеделието плюс стъпка към електронизация на услугите през 2018 г.
Отчет за годината
Танева: Само през 2015 г. в агросектора са влезли над 3 млрд. лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини