Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.08.2020 г.

САРА: На дребно доматите в България се търгуват по 2,55 лева за килограм, на едро в ЕС са едва 70 евроцента

Анализ за юли
САРА: На дребно доматите в България се търгуват по 2,55 лева за килограм, на едро в ЕС са едва 70 евроцента

sinor

Странните диспропорции в търговията с пресни зеленчуци в България и в останалите държави-членки на Европейския съюз ще продължат и през 2020 година, независимо че проблемите с коронавируса COVID-19 се отрази по един и същи начин върху спада на потреблението. Този извод се налага от сравнителния анализ, направен през юли от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

По оперативни данни на агроминистерството, производството на домати от открити площи тази година е с 81% по малко, отколкото през 2019 г. Тези данни са предварителни и занижени, защото през миналата година по това време се отчиташе спад с около 44% спрямо 2018 г., но това не беше крайният резултат.

Според икономистите от САРА производството на домати през 2020 г. няма да падне по нивата от предишната година, напротив – прогнозата е за ръст от 2%, като окончателно реколтата ще достигне 148 хил.т.

По отношение на краставиците прогнозата на САРА за юли 2020 година, сочи, че поризводството щех бъде 74 хил.т, като тук се отчитат най-малките вариации в производството заради високия процент на оранжерийното производство. През 2019 г. полското производство на краставици нараства чувствително до 31 хил.т., като през 2017 и 2018 г. бе 14-15 хил.т, докато от 2012 г. падна до под 10 хил.т., припомнят от центъра.

До този момент цените на доматите на дребно и едро през това лято са близки до тези от 2019 г., когато бяха отчетени най-високите нива за последните 5 години. Изкупните цени при доматите за първите 6 месеца на годината се очаква да бъдат с 15% по-високи от миналогодишните.

САРА очаква средните цени на доматите на дребно в края на годината да бъдат 2,55 лв/кг – 4% над тези за периода 2015-2019 г, при пипера да достигнат 2,30 лв/кг – 8% над тези за последните 5 години, а при краставиците да варират около 2,75 лв/кг – 3% над нивата за предходните 5 години.

Край доматите насадете зеле

Оперативната оценки за производството на пипер на агроминистерството на открито към края на юли са за спад от 49 на сто. Окончателните данни за реколтата от 2019 г. показаха, че е отбелязан почти 20% ръст в производство в сравнение с 2018 година. Текущите оценки за производството на пипер е то да се свие с около 5% в сравнение с предходната 2019 г., слизайки до 59 хил.т.

Пиперът е сред 3 култури с най-големи колебания на производството, които възлизат на около 15% през отделните години. Причината е доминацията на производството на открити площи.

Но нека сравним пазара на пресни зеленчуци с този в държавите от ЕК, където общото производство на домати за прясна консумация в съюза се очаква да падне с 2% на годишна база, до 6,5 млн.т. А Испания, която е най-големият производител в Общността, се очаква да свие производството си с 7%, дължащо се на ефектите от коронавируса и опасенията за реализация на продукцията от затварянето на хорека канала и неизвестностите с работната сила..

След като от началото на годината цените на едро на домати в ЕС бяха с 12% по-високи от средните за последните 5 години, през юни-юли те вече са около средните. По данни на DG Agri през м.юни те са 0,70 евро/кг (+4% над 5 годишните средни), а за м.юли 0,72 евро/кг (+3%).

Цените в следващите месеци ще останат близки до 5 годишните средни, а заради конкурентния натиск от Мароко и Турция могат и да поевтинеят допълнително.

През юли цените на сладкия пипер в ЕС отбелязаха найголямото си намаление от началото на годината. Цените на едро в Испания са около 1,00 евро/кг, което е с 9% надолу от месец по-рано. Цените на едро на сладкия пипер в Турция вече са около 0,59 US$/кг, докато в Гърция предлагането на едро е на 0,57 евро/кг. Въпреки понижението тези цени остават относително по-високи отколкото през миналата година, когато предлагането от Турция е било на 0,33 US$/кг.

Цените на едро на краставици през юли започват да се покачват, след като през последните 2-3 месеца вървяха надолу по данни на търговските сайтове. В Испания и Холандия, цените са между 0,80-0,85 евро/кг - около 29% нагоре за месец. Според експертите от САРА цените се очаква да се покачват, което ще се пренесе по целия европейски пазар.

САРА: На дребно доматите в България се търгуват по 2,55 лева за килограм, на едро в ЕС са едва 70 евроцента
8373
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Анализ
Прогнозите на САРА: Пшеничената реколта ще достигне 6,3 млн.т заради валежите
Анализ
САРА: До 2025 г. площите с пшеница и царевица ще нараснат до 12,6 млн. дка
Месечен анализ
САРА: До 3,4 млн. т ще достигне реколтата от царевица, основно заради късните сортове
Център за икономически изследвания в селското стопанство
САРА: Тон царевица ще се изкупува от място по 660 лв. за тон, слънчогледът – по 1 300 лв.
Прогнози
CAPA: С 500 хиляди декара по-малко царевица ще се засее тази година
Икономистите очакват от януари пшеницата отново да поскъпва
CAPA: Само за година брутната стойност от зърнени и маслодайни култури е скочила с над 55%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини