Начало » Новини » Страната

Европейски стил с традиционната храна от Чипровци

Добрите практики
Синор.БГ / 03.08.2020 г.
Европейски стил с традиционната храна от Чипровци

Снимка: Биоселена

Когато неправителствена организация като „Биоселена” спечели проект за традиционната местна кухня „Твоята храна”, със сигурност може да очаквате защита на малкия бизнес и популяризация на родните практики. Затова и на първи август в Чипровци бяха поканени хора от цяла България, за да се насладят на умението на местните майсторки да точат баница или да приготвят вкусни гозби и специалитети.

Експерти по храните пък показаха на деца и възрастни как да не се разхищава храната, защото такава е философията и на нашите баби от миналото.

Смилянски боб

Домакините на срещата Снежана и Роза показаха как се правят чипровските кори за баница, а децата се увериха колко вкусна може да бъде и супата от цвеклови листа.

Следващото събитие, което „Биоселена” организира”, ще се проведе от 7 до 9 август в Бургас, където се организира кулинарна работилница за изследване на различните лица и вкусове на солта!

Ателието е част от дейностите по проект „ТвоятаХрана” за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата и се случва в рамките на Local Fest 7-8-9 Август в Бургас.

Солта присъства на трапезата ни по три пъти наден и е част от почти всички ястия или хранителни продукти, които консумираме. Тя е жизненоважна за правилното функциониране на организма, но може да бъде и опасна, ако я приемаме в големи количества. В кулинарната работилница ще надникнете в добре познати, но и в неочаквани приложения на солта в кухнята.

Ще се запознаете и как с нейна помощ можм да съхранявате успешно храната си и да ѝ предаваме интересни нюанси и вкусове.

Водещ на работилницата е Елина от Кулинарен клуб АМКО, чиято страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно.

В ателието ще приготвим:

- солен карамел

- божествени фурми с ядки, шоколад и солни кристали

- сух домашен зеленчуков бульон

- чеснова паста

- босилеково песто

- бърза туршия със сезонни зеленчуци

Ако поканата ни ви привлича, то запишете се за участие чрез попълване на следния формуляр до 6 август (четвъртък): https://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.

Работилницата е безплатна, като местата са ограничени до 20, така че заявете включването си сега!

Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социални, икономически аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това. Целим да популяризираме знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата.

Проектът се изпълнява от Фондация Bioselena / Биоселена и е съфинансиран от Европейския съюз.

Европейски стил с традиционната храна от Чипровци
6531
 

Последни материали
Виж
Позиции
Собствениците на земя са против текстове от поземлената реформа, предлагана от НАЗ
Работодателите единно казаха „Не!“ на проектобюджета за 2026 г.
Предстоящо
Традиционните изложения за храни, обединени около „Месомания“ - броени дни до началото
Според бюджетната прогноза
С близо 5 млрд евро ще се финансира селскостопанската политика през 2026-2028 г.
Наредбата за условията за кандидатстване
Субсидии за консервационно земеделие: критерии и точки
Блиц-контрол
Депутати питат земеделския министър утре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини