Начало » Новини » Страната
03.08.2020 г.

Европейски стил с традиционната храна от Чипровци

Добрите практики
Европейски стил с традиционната храна от Чипровци

Снимка: Биоселена

Когато неправителствена организация като „Биоселена” спечели проект за традиционната местна кухня „Твоята храна”, със сигурност може да очаквате защита на малкия бизнес и популяризация на родните практики. Затова и на първи август в Чипровци бяха поканени хора от цяла България, за да се насладят на умението на местните майсторки да точат баница или да приготвят вкусни гозби и специалитети.

Експерти по храните пък показаха на деца и възрастни как да не се разхищава храната, защото такава е философията и на нашите баби от миналото.

Смилянски боб

Домакините на срещата Снежана и Роза показаха как се правят чипровските кори за баница, а децата се увериха колко вкусна може да бъде и супата от цвеклови листа.

Следващото събитие, което „Биоселена” организира”, ще се проведе от 7 до 9 август в Бургас, където се организира кулинарна работилница за изследване на различните лица и вкусове на солта!

Ателието е част от дейностите по проект „ТвоятаХрана” за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата и се случва в рамките на Local Fest 7-8-9 Август в Бургас.

Солта присъства на трапезата ни по три пъти наден и е част от почти всички ястия или хранителни продукти, които консумираме. Тя е жизненоважна за правилното функциониране на организма, но може да бъде и опасна, ако я приемаме в големи количества. В кулинарната работилница ще надникнете в добре познати, но и в неочаквани приложения на солта в кухнята.

Ще се запознаете и как с нейна помощ можм да съхранявате успешно храната си и да ѝ предаваме интересни нюанси и вкусове.

Водещ на работилницата е Елина от Кулинарен клуб АМКО, чиято страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно.

В ателието ще приготвим:

- солен карамел

- божествени фурми с ядки, шоколад и солни кристали

- сух домашен зеленчуков бульон

- чеснова паста

- босилеково песто

- бърза туршия със сезонни зеленчуци

Ако поканата ни ви привлича, то запишете се за участие чрез попълване на следния формуляр до 6 август (четвъртък): https://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.

Работилницата е безплатна, като местата са ограничени до 20, така че заявете включването си сега!

Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социални, икономически аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това. Целим да популяризираме знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата.

Проектът се изпълнява от Фондация Bioselena / Биоселена и е съфинансиран от Европейския съюз.

Европейски стил с традиционната храна от Чипровци
1726

Последни материали
Виж
Кристиан Ламбер е председател и на френския профсъюз FNSEA
За пръв път жена оглави COPA COGECA
Със 137 000 тона от млечните ферми на 8 компании от неговия холдинг
Лукашенко влезе в тройката на млекопроизводителите в Русия и Беларус
Миналогодишните нива вече са надхвърлени
Производството на месо в САЩ загърби коронакризата
Министър Десислава Танева продължава да настоява за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ
Подгответе се за ранните слани
Стопаните получиха още 2,7 млн. лв. по мярка 11 след корекции в биорегистъра на МЗХГ
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам