Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.07.2020 г.

Ползите от английската сол за растенията

Екологично
Ползите от английската сол за растенията

sinor

Английската сол (магнезиев сулфат или Епсомова сол) предлага много ползи за човешкия организъм, а заедно с това е добър стимулатор и за развитието на растенията – използва се като тор за зеленчукови, овощни и декоративни култури. Тя е минерал, съдържащ сяра (13%), магнезий (17%) и кислород. Кристалите с бял или светлосив цвят се разтварят лесно в топла вода.

Ето и основните ползи от магнезиевия сулфат за растенията

1. Ускорява развитието и израстването на различните култури, повишава добивите и подобрява вкусовите качества на плодовете. Това се отнася най-много за културите от семейство „Картофови” – домати, пипер, патладжан и картофи, защото стимулира образуването на нишесте и захари. От него имат нужда още морковите, краставиците, ябълките, гроздето, сливите, прасковите, малините, цитрусовите култури и др.

2. Магнезият влиза в състава на хлорофила и помага на растенията да се справят с хлорозата – болест, снижаваща активността на фотосинтезата и подтискаща окислителните процеси, а без това растенията не могат да се развиват пълноценно. Освен това, той взема участие в обмяната на веществата и изграждането на растителните тъкани.

3. Английската сол помага на корените максимално да усвояват хранителните вещества от почвата – азот, фосфор и калций, като увеличава количеството на аскорбиновата киселина.

4. Магнезият способства натрупването на мазнини и ефирни масла в маслодайните култури.

5. Английската сол ускорява цъфтежа и зреенето на зеленчуковите култури.

6. Пищни тревни площи – за съживяване на зелените площи в горещите и сухи месеци е необходимо да се подхранват с английска сол.

7. Великолепни рози с много цвят – магнезиевият сулфат ще ги направи буйни и обилно цъфтящи.

8. Лесно отстраняване на пънове – за целта е необходимо да се пробият няколко отвора, които се запълват с английска сол и съвсем скоро те ще започнат да гният.

Кои са симптомите за дефицит на магнезий в растенията

Класическите признаци са избледняването на цялата надземна част и светлозелено или жълто оцветяване между жилките на долните; по-стари листа, жълти и кафеникави петна, много тъмни по краищата на листните пластини; бели ивици между жилките или мраморен рисунък; изсъхване и опадане на листата; цялостно изоставане в развитието, дребни и неузряващи плодове.

Ползите от подхранването

Дефицит на магнезий се наблюдава най-често върху леки и песъчливи почви; при растения, отглеждани в саксии и контейнери; при интензивна употреба на минерални торове – растенията приемат азот и калий в ущръб на други елементи; на глинести участъци с изобилие от калций и високи подпочвени води; при стресови ситуации, предизвикани от ниски температури, засушаване или обилни валежи; на засолени почви с висок индекс на проводимост.

Как се използва английската сол за подхранване на растенията?

Предимствата на английската сол са нейната отлична разтворимост и бързо действие. При разтварянето и във вода се отделят магнезий и сяра.

Магнезиевият сулфат не променя киселинността на почвата, което е много важен положителен фактор за повечето растения.

Листно подхранване – използването на ангийска сол за листно подхранване е особено необходимо при силно изразен дефицит, изискващ бързо действие и по време на активно нарастване на листната маса – 1 супена лъжица се разтваря в 5 л вода и се добавя половин чаена лъжичка течен сапун. Растенията се пръскат от двете страни на листата.

Кореново растенията се подхранват по време на вегетационния период през 15-20 дни – 30-35 г се разтварят в 10 л вода.

Внасяне в почвата в сухо състояние може да се осъществи както с есенната обработка (заедно с негасена вар), така и през пролетта, но тогава е важно да се отчита разположението на кореновата система – за кореноплодните култури трябва да се зарови в почвата.

Английската сол се използва за всички типове почва, но особено внимание трябва да се отделя на песъчливите и кисели почви, защото при тях хранителните вещества не могат да се усвояват в пълен обем.

На обширни участъци с кисела почва и значителен дефицит на магнезий е по-изгодно да се внася доломитово брашно, вместо английска сол, но трябва да се отчита факта, че намалява киселинността.

Растенията, като правило, не страдат от предозиране с магнезий, защото поглъщат от почвата само такова количество, от каквото се нуждаят. Малките излишъци не увреждат растенията, а много високите препятстват усвояването на калция от корените им.

Ползите от английската сол за растенията
16112
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
12 идеи за английска градина
Практика
Ефективна употреба на английската сол в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини