Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.07.2017 г.

Ефективна употреба на английската сол в градината

Практика

sinor

Магнезиевият сулфат, познат и като английска сол, е доста популярен сред градинарите, при това с основание – той снабдява растенията с магнезий (17%) и сяра (13%), без да замърсява почвата с вредни вещества. В продажба се намира под формата на прах, който се разтваря чудесно в топла вода, а в студена – малко по-бавно. Използва се на всички типове почви, но особено силно от него се нуждаят песъчливите и кисели почви, като последните дори е добре да се варуват предварително.

Английската сол въздейства силно върху растенията, ускорявайки растежа им, повишавайки добивите и подобрявайки вкуса на зеленчуците и плодовете, тъй като подпомага усвояването на фосфора и калция. Особено добре действа на доматите, картофите и краставиците.

Не е трудно да се определи кога растенията се нуждаят от този тор. Можете да ги познаете по потъмняването на зеленината и пожълтяването на най-долните листа, по жълтите и кафяви петна, както и по кафявите им краища, по белите участъци между жилките им, по изсъхването и опадането на листата, както и по забавянето на растежа и формирането на дребни плодове.

Ето и дозирането на магнезиевия сулфат за различните зеленчуци.

При доматите и краставиците е необходимо почвата преди разсаждането да се обработи с 10 грама на квадратен метър. Освен това за подхранване под корен, което се извършва 2 пъти месечно в периода на вегетация, се ползват разтворени 30 грама в 10 литра топла вода, а за пръскане по листата – 15 грама на 10 литра топла вода.

При зелето, морковите и цвеклото се извършват абсолютно същите дейности, но с леко завишени дози от магнезиевия сулфат – 15 грама на квадратен метър при предсеитбената обработка на почвата, 35 грама на 10 литра топла вода при кореновото подхранване и 20 грама на 10 литра топла вода при пръскане.

При картофите магнезиевият сулфат се внася само при сеитбата – по 15-20 грама на квадратен метър.

При засаждането на овошките се влагат 30 грама сух тор на квадратен метър, след което всяка година се използва подхранване под корен с 25 грама на 10 литра вода, като младите дръвчета имат нужда от 5 литра разтвор, а старите – от 10 литра.

При ягодовите култури (ягода, малина, къпина, касис) при разсаждането се влагат по 20-25 грама сух магнезиев сулфат на квадратен метър, а след това ежегодното кореново  подхранване се извършва с 15 грама на 10 литра вода, като за всеки корен се сипват по 2-3 литра от разтвора. 

Ефективна употреба на английската сол в градината
97283
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини