Магнезиевият сулфат, познат и като английска сол, е доста популярен сред градинарите, при това с основание – той снабдява растенията с магнезий (17%) и сяра (13%), без да замърсява почвата с вредни вещества. В продажба се намира под формата на прах, който се разтваря чудесно в топла вода, а в студена – малко по-бавно. Използва се на всички типове почви, но особено силно от него се нуждаят песъчливите и кисели почви, като последните дори е добре да се варуват предварително.
Английската сол въздейства силно върху растенията, ускорявайки растежа им, повишавайки добивите и подобрявайки вкуса на зеленчуците и плодовете, тъй като подпомага усвояването на фосфора и калция. Особено добре действа на доматите, картофите и краставиците.
Не е трудно да се определи кога растенията се нуждаят от този тор. Можете да ги познаете по потъмняването на зеленината и пожълтяването на най-долните листа, по жълтите и кафяви петна, както и по кафявите им краища, по белите участъци между жилките им, по изсъхването и опадането на листата, както и по забавянето на растежа и формирането на дребни плодове.
Ето и дозирането на магнезиевия сулфат за различните зеленчуци.
При доматите и краставиците е необходимо почвата преди разсаждането да се обработи с 10 грама на квадратен метър. Освен това за подхранване под корен, което се извършва 2 пъти месечно в периода на вегетация, се ползват разтворени 30 грама в 10 литра топла вода, а за пръскане по листата – 15 грама на 10 литра топла вода.
При зелето, морковите и цвеклото се извършват абсолютно същите дейности, но с леко завишени дози от магнезиевия сулфат – 15 грама на квадратен метър при предсеитбената обработка на почвата, 35 грама на 10 литра топла вода при кореновото подхранване и 20 грама на 10 литра топла вода при пръскане.
При картофите магнезиевият сулфат се внася само при сеитбата – по 15-20 грама на квадратен метър.
При засаждането на овошките се влагат 30 грама сух тор на квадратен метър, след което всяка година се използва подхранване под корен с 25 грама на 10 литра вода, като младите дръвчета имат нужда от 5 литра разтвор, а старите – от 10 литра.
При ягодовите култури (ягода, малина, къпина, касис) при разсаждането се влагат по 20-25 грама сух магнезиев сулфат на квадратен метър, а след това ежегодното кореново подхранване се извършва с 15 грама на 10 литра вода, като за всеки корен се сипват по 2-3 литра от разтвора.