Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.07.2020 г.

Садим късни домати

Садим късни домати

През първата половина на юли вече се засаждат късните домати. Поради високите температури, почвата предварително трябва да се полее, сади се по възможност в по-прохладни дни или в късните следобедни часове. Това помага да се спре силното засъхване на растенията. Няколко дни по-късно се подсаждат пропадналите стръкове.

Индетерминантните (високорастящите) сортове се садят в един ред. Оставят се 85 см между редовете, растенията са на 40 см едно от друго в реда. Прикрепват се към телена конструкция или към колове с височина 120-130 см над земята. Отглеждат се едностьблено, върхът след пето съцветие се прекършва. В зависимост от развитието на растенията и за да се получат по-едри и по-качествени плодове, върхът може да бъде отстранен и след четвъртото съцветие. Много важно е навреме да се отстраняват колтуците, така се повишава физиологичната активност на листата и се засилва притокът на хранителни вещества към развиващите се плодове. Оставянето на два-три листа над последното съцветие помага на плодовете там по-бързо да се развиват и ги предпазва от слънчеви пригори.

Опадат завръзите, цветовете и листата на пипера – причини и отстраняването им

Детерминантните (нискорастящи) сортове могат да се засаждат на двуредови лехи при разстояние 110 см между лехите, 50 см между редовете в лехата и 35 см между растенията в реда. Но е възможно и едноредово отглеждане, между редовете трябва да има 120 см и 30 см между растенията в реда при сортове с мощен хабитус (храст). „Ниските" домати не се колтучат и за тях не се изгражда опорна конструкция. Много е важно височината на лехата да се съхрани така, че при поливане повърхността на почвата под растенията да остава суха. Така плодовете се предпазват от пряк допир с поливната вода и няма да загниват.

Обикновено времето, през което се развиват късните домати, е горещо и сухо. Тогава има опасност да се развие силна брашнеста мана и да плъзне паяжинообразуващият акар. Щом започне силно плододаване, растенията трябва да се подхранват. Препоръчително е шербетуването (размиване на оборски тор в поливната вода), а също и листното подхранване.

Садим късни домати
17177
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини