Начало » Новини » Страната
19.06.2020 г.

С примера си „Русалиите” сриват негативния имидж, последвал скандала с „къщите за тъщи”

Добрите примери
С примера си „Русалиите” сриват негативния имидж, последвал скандала с „къщите за тъщи”

Преди пет години Синор.бг за първи път ви запозна с реализираната мечта на едно средно статистическо българско семейство от разложкото село Бачево, решило да изгради бизнес в така наречените необлагодетелствани райони – и то в момент, когато обезлюдяването в страната започна застрашително да расте. Става въпрос за семейство Попови, което през 2012 година с европейски пари по Програмата за развитие на селските райони изгражда къща за гости „Русалиите” с конна база сред природата - и то на място, което привлича с невероятните гледки към трите колоса - Рила, Пирин и Родопите. Затова и днес в този дом с удоволствие почиват не само любители на конната езда, но и планинари, които с интерес откриват непознати маршрути по пътя към близкия връх Русалиите, до Джерджиевата скала (скалата на свети Героги) или до останки от древни тракийски селища, датиращи преди новата ера.

Разказваме ви за „Русалиите” не само като пример за перфектен бизнес, изграден без ходатайства, но и защото собственикът на къщата Филип Попов е пълен антипод на онези местни кариеристи с „къщите за тъщи”, станали нарицателно с огромните скандали и безочието да точат пари от европрограмите, но останали анонимни въпреки стотиците проверки, направени постафктум през миналата година.

На фона на този сринат имидж законно работещите къщи за гости продължават да се развиват, опровергавайки наложилото се мнение, че бизнес у нас се прави само с протекции. През миналата година всичките 6 къщи за гости в Бачево са минали инспекциите на фонд „Земеделие” и естествено – нито една не е била в нарушение. Просто защото там хората наистина са решени да развиват селски туризъм и да осигуряват добър бизнес за младите хора, защото освен планината и близостта до Банско, минералните извори в региона са друга ниша за успешно предприемачество.

Затова и днес отново се срещаме със собственика на „Русалиите” инженер Попов, който преди повече от 10 години решава да рискува със собствен бизнес, въпреки че преди това е имал стабилна професия като експерт в областта на слънчевите панели. Замислената от него инвестиция не е малка, затова търси помощта на консултанти от „Икономедия”, които подготвят проекта му по Програмата за развитие на селските райони, одобрен от фонд „Земеделие” и успешно приключен. Съфинансирането е половината от стойността на къщата, което той осигурява със заем. Остават му още две години, за да го погаси. Затова на този етап е трудно да продължи с нови инвестиции. Въпреки че кипи от нови идеи, които да разнообразят почивката на гостите.

Философията на Филип е да съчетае почивката сред природата с конната езда, затова и тук идват много семейства с малки деца.

Самото отглеждане на стадото също е съобразено с естествените условия на живот. Конете са на свободна паша, което се среща рядко при другите бази. До къщата минава и река Гарваница, по чието поречие във високите части на планината има естествено образувани байсейни като джакузита.

В просторната градина се отглеждат някои домашни и екзотични животни като зайци, пауни, кокошки и папагали, които са си атракция за малки и големи. Има място и за стрелба, така че почиващите често си правят състезания.

В бъдеще Филип възнамерява да разнообрази спортните развлечения освен с конете, също и със скално катерене, защото скалите над къщата са идеално място за упражняване на този екстремен спорт. „Предпочитам да развиваме природосъобразни спортове, защото АТВ-та не са за планината”, категоричен е собственикът на „Русалиите”. Това възпитание той е предал и на двете си дъщери, които също като него са влюбени в конете и природата в Бачево.

Като с всеки съвременен предприемач и при него бизнесът не винаги е вървял по мед и масло. Кризата от 2008 г. дълго време е оттеквала и върху неговия бизнес заради спада на посещенията. Постепенно обаче интересът към „Русалиите” нараства и днес къщата е известна не само на много европейски туристи, но и на почитатели на ездата от Япония, САЩ и др.

Тримесечната карантина заради коронавируса тази пролет е поредното предизвикателство, срещу което семейството се изправя. Хубавата новина е, че някои от гостите на къщата са се превърнали в истински приятели на Попови. И понякога, когато обслужващият персонал в хотелската база не достига, приятелите му идват на помощ, като помагат безвъзмездно – било в кухнята при майка му Димка, било като сервитьори или рецепционисти.

Защото в тази къща за гости те се чустват като у дома си – като при всяко голямо приятелство, нали?

Екатерина Стоилова

С примера си „Русалиите” сриват негативния имидж, последвал скандала с „къщите за тъщи”
7840
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини