Директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) проф. д-р Георги Георгиев е избран за член на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), съобщиха от центъра. С избора му страната ни за първи път ще има представител в Управителния съвет на този орган.
Професор Георгиев е избран сред 17 кандидата от ЕС с гласуване от всички държави членки, което е част от процедурата за избор на 7-те членове на ръководството на ЕОБХ, проведена от ЕС. Другите членове в съвета са ветеринарни експерти от Австрия, Кипър, Германия, Италия, Франция и Латвия.
Посочените кандидати са одобрени официално на вчерашното заседание на Комитета на заместник постоянните представители на държавите членки към ЕС.
Преди 1 юли, когато започва мандарът на новия съвет, решението ще бъде публиксувано в Официалния вестник на ЕС. На 30 изтича мандатът на досегашния 7-членен управителен съвет на ЕОБХ.
Зо 2018 г. проф. д-р Георги Георгиев е работил в центъра за оценка на риска от 2012 г. като главен експерт и директор на дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“. Дейността му е съсредоточена в областта на оценката на риска по отношение на здравеопазването и хуманното отношение към животните, биологичните рискове и репродукцията на животните, зоонозните заболявания, биологичните опасности, свързани с храните и антимикробната резистентност.
От месец ноември 2018 г. е назначен за директор на Центъра.
Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) предоставя независими научни консултации относно рисковете, свързани с храните. Той изготвя становища за съществуващи и зараждащи се хранителни рискове. Те, от своя страна, служат за основа на европейските закони, правила и политики и така помагат да се предпазят потребителите от рискове по хранителната верига.