Начало » Новини » Коментари
10.06.2020 г.

Биопроизводителите: Големият плюс е, че има воля за справяне с измамниците

Позицията на бранша
Биопроизводителите: Големият плюс е, че има воля за справяне с измамниците

Председателят на асоциацията Албена Симеонова Снимка: sinor

В продължение на няколко дни всички браншови организации от земеделието изразиха своята подкрепа за министъра на земеделието Десислава Танева и екипа й, защото от пролетта на миналата година досега фермерите най-после имат насреща си една наистина дискусионна личност, решена да си взаимодейства активно с тях – в името на бъдещите политики в сектора.

Трудно е да представим всички защитни позиции, затова Синор.бг се спря на две от тях – на Българска асоциация Биопродукти и на Националния съюз на говедовъдите в България, които най-точно представят промените, настъпили при решаването на проблемите в сектора след втория мандат на Танева в земеделското министерство.   

Ето и позицията на асоциацията на биофермерите по повод скандала, избухнал преди дни за измамите в земеделието.

„Където има фондове и субсидии, има и измами. Този термин неслучайно е залегнал в европейското законодателство, вкл. в Регламентите, касаещи Общата селскостопанска политика. При кандидатстването за каквато и да е субсидия, всеки от нас подписва декларация че е „запознат с определението за измама и нередност“. И въпреки това измами има – от леките форми на заобикаляне на правилата, на възползване от различни вратички, до сериозните форми на напълно фалшиви данни, документи, липсващи насаждения и т.н.

Разбира се, измамите ощетяват както европейските данъкоплатци, така и коректните земеделски производители, чиито субсидии намаляват, а в много случаи и не достигат до тях. И колкото по-сериозни са проверките и административната тежест, толкова по-изобретателни са схемаджиите и измамниците, а обикновеният земеделец, зает с действителна работа по полето, бива ощетен и наказан, защото не е отговорил на високите административни изисквания.

Всичко това се задълбочава в годините и е неизменна тема на всички консултативни съвети, работни срещи, кръгли маси и дискусии по темата „Земеделие и субсидии“. И не е никак чудно, че тази тема беше повдигната за пореден път на последния консултативен съвет по Плодове и зеленчуци.

А що се отнася до огласяване на измамите – и това е едно ходене по тънкия лед на доверието. Защото всяко подобно разкритие ерозира доверието на потребителите – в съответния бранш, както и на данъкоплатците – в цялата конструкция на общата селскостопанска политика на Европа.

Ето и един пресен пример от нашето всекидневие. Преди дни беше огласена новина за разкрит нелегален цех за производство на месо, което се продавало чрез атрактивен сайт и се предлагало като БИО. Всъщност, оказа се, че не е предлагано като Био месо, а като еко, пасищно, домашно и какво ли още не. Но всички новинарски сайтове и вестници сложиха големи заглавия, в които присъстваше „Био“ „Месо“ и „Измама“.

И у потребителите отново остана горчивия привкус на био измама, който руши крехкото доверие, изградено с огромни усилия на биофермери и администрация през последната година.

Затова и ние, като асоциация на биопроизводителите, неведнъж сме били изправени пред дилемата дали да огласим измамите в нашия сектор, касаещи най-често получаване на субсидии от псевдо био-производители, които всъщност отглеждат и продават продукцията си като конвенционална, но някак се снабдяват със биосертификати с фигурираща продукция, но от нула килограми в съответната графа.

Тези измамници получават лъвския пай от средствата, предвидени за биофермерите, като същевременно подкопават доверието в реалните биофермери. Именно това доведе до две нулеви години за подпомагане на нови биопроизводители. В същото време сме си давали сметка, че подобно огласяване отново ще остави у всички само спомена за измама в био сектора и ще ги отдалечи от този пазар. И затова се придържахме към тактиката да пращаме сигнали до компетентните органи, с натиск върху Министерство на земеделието и храните за строг контрол и спиране на тези практики. Та толкова за думите.

Сега стигаме до делата. Истината е, че в последната година сме свидетели на невиждани досега проверки – като брой, като строгост и като обем. На първо място – още с влизането на екипа на министър Десислава Танева и зам.министър Чавдар Маринов в МЗХГ, бяха извършени серия проверки на „биопроизводителите“, упоменати по-горе. Истински проверки, с вземане на проби от насажденията, които в големия брой случаи установиха очакваното от нас – наличие на остатъци от пестициди в полетата. Тези проверки бяха огласени. Имаме уверения, че субсидиите на тези хора ще бъдат спрени. А това лесно ще бъде видяно, когато излязат списъците на бенефициентите, получили субсидии за последната година.

Подобно беше положението с обвързаната подкрепа. През 2019 година проверките бяха масови. Явно е имало много нарушения. Субсидиите, които са определен пакет за всяка група култури, се разпределиха на коректните производители. Междувременно правилата допълнително се затегнаха, заложиха се по-големи санкции за нарушителите. Всичко това доведе до увеличаване на ставките и ограничаване на измамите.

Измамите никога няма да бъдат победени напълно. Важна е волята за справяне с тях. А такава воля от сегашния екип на Министерството на земеделието и храните има. И това е по-важно от конкретните думи, извадени от разговор, който дори от записа личи, че е между съмишленици – фермери и администрация, които от една страна се опитват да преборят схемите и измамите, от друга – да не петнят доброто име на сектора и коректните зеленчукопроизводители и овощари.

Ако някой има данни за прикрити и протектирани измамници, това би било съвсем различно и си заслужава медиен шум. Но случаят не е такъв и нека не се използва за намесване на земеделския бранш в набиращата сила политическа и медийна война.”

В следващия текст ще представим и позицията на съюза на говедовъдите.

Биопроизводителите: Големият плюс е, че има воля за справяне с измамниците
10538
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Петното си стои
Поне веднъж посочете имената на чертожниците
Последствията
Производителите на зеленчуци губят един милион лева от бюджета заради фонда при кризи
Фонд „Земеделие”
Още 3 млн. лева са разпределени на градинарите по обвързаната подкрепа
Фонд „Земеделие”
До 2021 година се реже обвързаната подкрепа на 734 измамници с над 50 на сто наддекларирани площи
Атака
Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите
Отговорът на министерството
Агроминистерството е информирало Брюксел за всички проверки, с които бяха блокирани схемаджиите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини