Начало » Новини » Коментари
08.06.2020 г.

Агроминистерството е информирало Брюксел за всички проверки, с които бяха блокирани схемаджиите

Отговорът на министерството
Агроминистерството е информирало Брюксел за всички проверки, с които бяха блокирани схемаджиите

sinor

Министерството на земеделието е информирало редовно Европейската комисия за резултатите от всички извършвани проверки по линия на обвързаната подкрепа и останалите схеми от директните плащания, като „през 2019 г. контролът е достигнал 50 на сто от заявените площи, при законово установени по регламент на ЕК 5 процента от заявените площи”. Това се посочва в информация от пресцентъра на агроминистерството по повод запис на една от срещите на земеделския министър Десислава Танева с браншови организации, публикуван днес в един от разследващите електронни сайтове.

По време на този разговор изпълнителният директор на Асоциация „Български пипер” Георги Василев пита министър Танева за причините, поради които тази пролет редица зеленчукопроизводители получиха по-висока обвързана подкрепа от миналата. В контекста на обяснението министър Танева припомня, че това се дължи на извънредните проверки, направени по сигнал на браншовиците през миналата година. Тя изразява притеснение, че ако тези проверки не са били извършени, съществува опасност евроодиторите да не признаят изплащането на европейските и национални средства, което би „компрометирало схемата за обвързано подпомагане”.

В писмото си до медиите от агроведомството припомнят още, че „в нито един друг политически мандат такъв висок процент на проверки - 50 на сто, не е извършван”. В резултат на тези проверки добросъвестните земеделски производители са получили и по-високи ставки за подпомагане на декар”. 

Най-големите разминавания бяха установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. В Хасковско най-много несъответствия имаше при краставиците, където при заявени 2 744 декара не бе открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари бяха 1 520. Нарушение бе открито и при пъпешите - с 1 037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле.

Ставки обвързана подкрепа зеленчуци

В област Пловдив най-честите нарушения бяха при доматите, картофите и пипера. Проверките показаха липсващи домати върху 2 368 дка, картофи – върху 470 дка и пипер – с 530 дка. В Плевенско най-много са нереално заявените насаждения с домати – 1 240 дка празни градини. А в Благоевградско бяха наблегнали на картофите, където липсващите зеленчуци бяха с 850 дка.

„Всички тези резултати са представени многократно в публичното пространство и по никакъв начин не са скрити”, посочват още от ведомството. И допълват, че „в публикувания запис от провела се среща с представителите на браншовите организации в сектор „Земеделие“, министър Десислава Танева посочва именно тези резултати от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането. Резултатите от проверките са доказателство за ефективността на контролната система и взетите последващи мерки, се посочва още в писмото до медиите”, се казва в писмото.

По този повод Синор.бг няколко пъти досега е пращал свързани с тези проверки въпроси до агроминистерството, като основното ни питане е каква част нарушителите са дадени на прокурор, чийто отговор очакваме.

От ведомството обясниха още, че „ще продължат да извършват проверки с висок интензитет и през настоящата година. Вече стартираха пълни проверки на картофопроизводителите, участвали в държавната помощ за теления червей. За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства”.

Агроминистерството е информирало Брюксел за всички проверки, с които бяха блокирани схемаджиите
11627
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
Важно за променитеи в Стратегическия план
Изключително слаб интерес към еко схемите, заявявани от фермерите през 2023 г.
Управителен съвет ДФЗ
Одобрени са 9,5 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Най-коментирани бяха екосхемите и директните плащания
МЗХ представи промените в стратегическия план пред ресорната комисия в НС
С бюджет от над 318 милиона лева
Започва прием на проекти за инвестиции в екология и технологии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини