Начало » Новини » Коментари
09.06.2020 г.

На 10 юни риболовците излизат на протест заради отровените реки

Заплаха за българската природа
На 10 юни риболовците излизат на протест заради отровените реки

sinor

На 10 юни от 18,30 часа риболовци и граждани ще излязат на протест пред Министерския съвет, за да изразят силното си недеволство от постоянно постъпващите сигнали за отровени реки и водоеми в цялата страна, съобщиха от Сдружение „Балканка”. Преди протеста, от 11 часа, организаторите ще обяснят мотива за бунта си на пресконференция в Българската телеграфна агенция БТА.

„През последните две години ставаме свидетели на безпрецедентно и нагло тровене на реки”, се посочва в сигнала на риболовците! В сдружението почти всеки ден постъпват сигнали за нови случаи на отравяне, но големият проблем е, че никой от отговорните институции не поема отговорност и не налага санкции на нарушителите. „Понякога се стига до налагане на административни нарушения, но глобите често са несъразмерими със самото нарушение, което е пряко погазване на европейските директиви. Наблюдава се и една тенденция ... едни ги разследват, а други сякаш са недосегаеми”, посочват от сдружението.

Реките предлагат огромен брой възможности за рекреативни дейности, туризъм и отдих на населението, но са превърнати в смърдяща на отрови клоака, в отпадни канализации на промишлеността, на минната индустрия, на розоварни, на всякакви преработващи предприятия и други.

Замърсяването на реките има пряко отношение към качеството на питейните водоизточници, тъй като голяма част от тях се намират в терасите на реките. Тополница, Тунджа, Янтра, Осъм, Марица, Въча, Юговска, Чая, Стрелченска Луда Яна, Искър, Струма, Малък Искър, Златаришка и Места! Това са само малка част от реките, които никога няма да бъдат същите. Това е истината за прокълнатите реки.

Наред с отравянето, реките биват и пресушавани при работата на множество малки ВЕЦ-е, които бяха построени по реките през последните 10-15 години. След 2000-та година са построени близо 70% от действащите водни централи, а общото им производство на енергия е едва под 2%, коментират от сдружението.

Обществото плаща твърде висока цена - около 2 хиляди километра речни участъци в България никога няма да бъдат същите и са безвъзратно съсипани. Европа вече дава ясни индикации, че това трябва да спре с издаването на няколко ключови документа.

От Сдружение „Балканка” търсят отговори на двата най-важни въпроса - кога ще бъде спазен законът и кой ще понесе отговорност за многогодишното нарушаване на природозащитното законодателство в интерес на отделни частни лица..?

Риболовците от Сдружение „Балканка” сигнализират и за наскоро въведената практика от министерството на околната среда „в месечните графици за ползването на водните ресурси от комплексните и значими язовири да бъдат определяни съвсем малки количества за изпускане на вода от тях, в резултат на което реките остават без вода. Затова от сдружението смятат, че тези действия представляват състав на престъпление по НК, затова имат готовност да сезират прокуратурата и Европейската комисия, защото реките под язовирите буквално пресъхват.

Описаното в т.2 е пряко обвързано с осигуряването на питейна вода за населението. През последните месеци се "надига вой" за строителство на нови довеждащи питейна вода водопроводи, строителство на нови язовири и други. На пръв поглед всичко изглежда нормално, кризите с водата са факт, но дали това е защото няма вода?

Риболовците от Сдружение „Балканка” виждат един огромен порок във всичко и твърдят, че никой не казва на обществото цялата истина. Те сигнализират и че бъдещите планове на правителството и местните общности ще доведат до унищожението на едни от най-запазените реки в България.

В пресконференцията утре ще вземат участие представители и на други риболовни клубове, подкрепящи протеста. Те ще обърнат внимание и на това, че министерството на туризма пренебрегва огромния потенциал, който имат нашите реки за развитие на риболовен туризъм, което също би подпомогнало опазването на водоемите в България.

Реките на Балканите и България са едни от най-дивите и непроменени реки в Европа. Именно това е ниша, която има огромен потенциал за развитие на туризъм. В действителност риболовният туризъм по света носи милиарди приходи, подпомагат се селските райони и прочие.

Този отрасъл е напълно пренебрегнат в националната ни икономика, а реките биват безусловно съсипвани, посочват от сдружението. Като припомнят, че 250 000 редовни риболовци у нас са пряко засегнати от случващото се.

Ето защо този път те заявяват, че няма да мълчат и се вдигат на протест в София на 10.06 от 18:30 и други градове на страната срещу случващото се по реките. Риболовците канят и всички граждани да ги подкрепят, защото каузата е за всички. Те искат поемане на отговорност и наказания за нарушителите.

Протестът в София ще бъде бъде подкрепен и от други градове в страната, като официално съгласуван и обявен е протест в подкрепа в град Габрово. Очаква се вълната на недоволство да нараства, докато не се вземат спешни мерки!

На 10 юни риболовците излизат на протест заради отровените реки
9434
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Половината вече са разселени по горните течения и притоците
Зарибяват родопски реки с над 100 000 балкански пъстърви
Отличия
Българската инициатива „Реките на София“ е сред носителите на европейските награди за наследството 2022 г.
Тежко наследство за поколенията
Държавите в ЕС имат сама шест месеца да подбрят чистота на реките си
Според компанията изискванията допускали еднократни превишавания на екологичните норми
Обвиняват Лакталис в многократно замърсяване на френските реки
Преди Никулден
Природозащитници с призив да бъде опазен животът в българските реки
Предупреждение
Засушаванията засягат 55 млн. души годишно, според доклад на WWF
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини