Начало » Важно за фермера » Гори и екология
24.06.2021 г.

Държавите в ЕС имат сама шест месеца да подбрят чистота на реките си

Тежко наследство за поколенията
Държавите в ЕС имат сама шест месеца да подбрят чистота на реките си

sinor

Единадесет от общо 13-те речни басейна на територията на Европейския съюз ще останат в недобро състояние до 2027 г. Това показва изследване, проведено от Коалиция „Живите реки на Европа“, част от която е природозащитната организация WWF,. Тревожните данни показват, че страните, на чиято територия се намират съответните реки, няма да успеят да изпълнят в срок заложените от ЕС цели и да превърнат замърсените сладководни екосистеми в чисти и пълни с живот акватории, съобщиха от WWF.

Държавите членки разполагат с едва шест месеца, за да финализират своите Планове за управление на речните басейни за следващите шест години, както изисква европейското законодателство. Проектните предложения за периода 2022-2027 г. са третата част от Националните планове и последната възможност пред Европа да оправи нещата преди 2027 г.

Зарибяване с есетри

Докладът, публикуван от WWF и коалиция „Живите реки на Европа“ , установи, че само два от изследваните 13 речни басейна ще бъдат в добро състояние до 2027 г. Става въпрос за финландските реки Кемийоки и Ракколанйоки.

В същото време австрийската и словашката част на Дунав, река Висла, Лоар-Бретан във Франция, както и реките Шелда и Мойзе в Белгия се очаква да преминат в „умерено“ състояние през следващите шест години. А що се отнася до германската и нидерландската част на Рейн, Елба, полската част на Одер, както и реките в Източните Алпи и Южните Апенини - те ще останат в сегашното си лошо състояние, прогнозират експертите.

Ситуацията в България

За съжаление, едва около половината от рекита в България се намират в задоволитено до добро екологично състояние. Основна причина за това продължават да бъдат преградите по реките и невъзможността за осигуряване на достатъчно вода в долните им течения. Друг съществен проблем е замърсяването от промишлени източници, както и липсата на адекватен контрол над изпусканите обратно в природата индустриални води.

„България не е изключение от общата картина. Изпълнението на Плановете за управление на териториите на четирите басейнови дирекции у нас се осъществява много бавно. Предвидени са над 300 мерки, но изпълнението им към момента е под 1%. Основен фокус са „меките“ мерки като обучения на администрацията, разработване на регистрите, повишаване на осведомеността, но не и тези, които реално биха довели до подобрение в качеството на водите“, коментира Филип Пенчев, старши експерт „Води“ във WWF.

Подготовката на новите Планове за управление върви със забавяне и това е другият проблем, тъй като се очаква те да бъдат приети чак през 2022 г., а не както бе планирано в края на тази година“.

Повечето речни басейни у нас и в Европа страдат от липсата на средства от националните бюджети, определени за управление на водите, недостатъчно интегриране на защитата на водите в други политики като енергетика, земеделие и инфраструктура, както и от злоупотребата с дерогации. Всички тези въпроси вече бяха отбелязани в заключенията от проведената през 2019 г. проверка на годността на Рамковата директива за водите.

„Започваме последния спринт до крайния срок през 2027 г., а страните от ЕС все още са на грешен път. Скандално е да се види, че след повече от 20 години работа по Рамковата директива за водите много от европейските речни басейни не се управляват по устойчив начин. Ако държавите членки не променят драстично посоката си на действие в окончателните планове, то те несъмнено ще нарушат европейското законодателство“, коментира Клер Бафе от Офиса на WWF за Европейски политики в Брюксел.

Докладът установи, че състоянието на почти половината от анализираните показатели е притеснително. В това число замърсяването, прекомерното изземване на вода, преграждането на речните корита, неадекватното управление на наводнения и засушавания, пропуски в селското стопанство, хидроенергетика, въгледобива, както и липсата на мерки за възстановяване на природата. Държавите членки имат срок до края на тази година да публикуват окончателните си планове и да се справят с установените недостатъци.

Държавите в ЕС имат сама шест месеца да подбрят чистота на реките си
5640
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Отличия
Българската инициатива „Реките на София“ е сред носителите на европейските награди за наследството 2022 г.
Според компанията изискванията допускали еднократни превишавания на екологичните норми
Обвиняват Лакталис в многократно замърсяване на френските реки
Заплаха за българската природа
На 10 юни риболовците излизат на протест заради отровените реки
Преди Никулден
Природозащитници с призив да бъде опазен животът в българските реки
Предупреждение
Засушаванията засягат 55 млн. души годишно, според доклад на WWF
Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в Пирин
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини