Начало » Новини » Света
05.06.2020 г.

Преди коронавируса износът на храни от ЕС все още държи високи нива

Данните са оповестени на 4 юни
Преди коронавируса износът на храни от ЕС все още държи високи нива

sinor

На 4 юни Европейската комисия оповести интересни данни за външната търговия на селскостопански стоки на Евросъюза към февруари тази година. Въпреки проблемите с пандемията Covid-19 в Китай, тарифите на САЩ и излизането на Великобритания от ЕС износът на храни от ЕС за февруари 2020 г. е отбелязъл ръст от 4,6% в сравнение с февруари 2019 г. По данни на Евростат месечната стойност на този експорт е надхвърлил 15,1 милиарда евро, а вносът е достигнал 9,8 милиарда евро, като ръстът е 0,7% спрямо февруари 2019 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Избухването на COVID-19 през втория месец от годината не се е отразил на европейския експорт за Китай, тъй като месечните стойности са нараснали с 291 милиона евро в сравнение с февруари 2019 г.

Ръстът в голяма степен се обуславя от износа на свинско месо, детска храна, месо от субпродукти и пшеница и груби зърна. Увеличения са регистрирани също в експорта за Алжир (с 110 милиона евро), Саудитска Арабия (84 милиона евро) и Япония (увеличение с 69 милиона евро).

През първия месец на преходния период Brexit стойността на износа на ЕС за Обединеното кралство е спаднала с 364 милиона евро, въпреки че Великобритания остава при условията на единен пазар. Стойността на вноса от Обединеното кралство намалява с 113 милиона евро, като спад е регистриран и за Аржентина (с 62 милиона евро) и САЩ (с 55 милиона евро).

В САЩ тарифите за продукти от ЕС като вино, сирене и зехтин са допринесли за намаляване на стойностите за износ на селскостопански храни с 66 милиона евро. Спадове са регистрирани и за Хонконг (с 48 милиона евро) и Ливан (надолу с 36 милиона евро).

Добрата новина за февруари е, че има значително увеличение в износа свинско месо (с 278 милиона евро ръст) и на пшеница (с 228 милиона евро) и на груби зърна (скок от 145 милиона евро).

Повечето селскостопански хранителни продукти в ЕС обаче са претърпели спад в стойностите на месечния си износ в сравнение с февруари 2019 г. Най-забележимите сапдове са при виното (намаление с 142 милиона евро), суровите кожи и кожи (намаление с 34 милиона евро), спиртните напитки и ликьори (надолу 32 милиона евро), памука (спад от 31 милиона евро) и захарното цвекло и тръстика (намаление с 31 милиона евро).

Малък брой продукти отбелязаха повишение на стойностите на месечния им внос, включително растителни масла (скок с 138 милиона евро), пресни и сушени тропически плодове (с 98 милиона евро) и маслодайни семена (различни от соята) (увеличение на 69 милиона евро). Сред продуктите, чиито стойности на вноса са спаднали, най-голямо намаление е регистрирано при маслените питки (намаление с 219 милиона евро), грубите зърна (намаление със 107 милиона евро) и пшеницата (спад с 83 милиона евро).

Ако се сравнят данните от октомври 2019 година обаче, ще се види, че експортът на храни от ЕС отбелязва сериозен спад. През октомври миналата година експортът е достигнал 18 млрд. евро, докато през февруари т.г. е паднал на 15,1 млрд. лв. Намаление се отчита и при вноса на храни. През октомври миналата година той е достигнал 11 млрд. евро, при 9,8 млрд. евро пет месеца по-късно.

Преди коронавируса износът на храни от ЕС все още държи високи нива
9716
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини