Начало » Новини » Страната
03.06.2020 г.

Две начинания на WWF за „Натура 2000“ достигнаха финала на конкурс на ЕК

Възможности
Две начинания на WWF за „Натура 2000“ достигнаха финала на конкурс на ЕК

sinor

Инициативата на природозащитната организация WWF за опазването на старите гори в България и проектът LENA, който вдъхва нов живот на изоставени места по поречието на Дунав, достигнаха финала на конкурса за наградите „Натура 2000“, организиран от Европейската комисия. Отличията се присъждат от 2013 г. насам на най-успешните проекти, допринесли за опазването и управлението на европейската екологична мрежа „Натура 2000“, съобщиха от WWF.

Инициативата за опазването на старите гори в България се състезава за наградата в категория „съгласуване на интереси и възприятия“. Тя е изключителен пример за обединяване на усилия от страна на държавния и неправителствения сектор в името на природата. WWF, министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа „Балкани” заедно успяха да постигнат съгласие и да намерят начин за да защитят 109 000 ха стари гори държавна собственост, попадащи в обхвата на екологичната мрежа „Натура 2000“.

В рамките на инициативата тези последни кътчета на дивата природа у нас бяха проучени, картирани и поставени под защита. Експертната дейност обхвана 145 защитени зони от „Натура 2000“ на територията на цяла България. След успешното завършване на инициатива площта на всички стари гори, намиращи се под специален режим на защита в България, достигна 188 000 ха.

Другият финалист на WWF е проектът LENA, който се състезава в категорията „социално-икономически ползи“. Чрез него WWF  работи с 11 защитени територии по поречието на Дунав, покриващи повече от 375 000 ха и над 15 „Натура 2000“ зони, избрани поради забележителната си природна стойност и неизползван икономически потенциал. Заедно с още 12 партньора от седем държави природозащитната организация променя облика на крайречните райони, полагайки основите на бизнеси, базирани на местните ресурси, като събиране на билки, природосъобразно земеделие, отговорен риболов, екологичен туризъм и устойчиво управление на защитените територии.

 „WWF иска да покаже на хората в селските райони по поречието на Дунав, че от опазена околна среда може да се печели. Продуктите, произведени по екологичен начин, са благоприятни както за хората, така и за природата, а имат и по-висока стойност на пазара“, каза ръководителят на WWF Веселина Кавръкова.

WWF развива устойчива транспортна инфраструктура за електро-велосипеди в природните паркове „Персина“ и „Русенски Лом“, изгражда мрежа от туристически водачи по цялото поречие на Дунав, обучава местните производители на природосъобразно земеделие и животновъдство, проведе семинари за устойчиво билкарство в буферните зони на защитените територии и работи с рибарските общности за развитието на техния капацитет. Заради своята ефективност и комплексност през 2018 г. проектът LENA беше отличен с престижната германска награда „Устойчив проект“ в конкуренцията на повече от 450 кандидати.

Всеки, който иска, може да подкрепи опазването на старите гори в България или да спомогне за развитието на Дунавския регион като се включи в гласуването за наградата на публиката, което вече започна.

Две начинания на WWF за „Натура 2000“ достигнаха финала на конкурс на ЕК
7302
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини