Начало » Новини » Света
10.05.2020 г.

И без пандемия фалитите на ферми в САЩ продължават да нарастват

Очаква се процесът да се задълбочи заради свиването на пазара
И без пандемия фалитите на ферми в САЩ продължават да нарастват

През периода от април 2019 домарт 2020 г. включително фалитите на ферми в САЩ са нараснали с 23% спрямо предходния 12-месечен период, достигайки 627, сочат данни на американските съдилища, цитирани от електронното издание Agri Marketing. В доклад за пазарните проучвания на Федерацията на американските фермери се изтъква, че това е пета поредна година на нарастване на фалитите, като темпото се е ускорило значително от януари насам.

Най-силно засегнат е щатът Уисконсин, където са обявени 76 фалита, следван от Небраска с 41 и Айова с 37. Над 50% от банкрутиралите са от 13-те щата от Средния запад, следвани от 19% в американския югоизток.

„Всеки фалит представлява американска ферма, бореща се да оцелее или затъваща, като и двата варианта късат сърцето и бият тревога. Още по-притеснително е, че трудността да се задържиш на повърхността нарасна заради пандемията и свързаното с нея спиране на работа на фирми, тъй като фермерите остават с по-малък пазар за продукцията си при по-ниски цени”, заяви президентът на федерацията Зипи Дювал.

Засега увеличаването на фалитите няма връзка с пандемията от коронавирус, появила се в САЩ през март (процедурата е продължителна), но това ще се промени, след като прогнозите за безработицата в САЩ сочат, че тя ще достигне 14,5% през второто и третото тримесечие, което ще доведе до спад в приходите от дейностите извън фермерските. Това може да се отрази на възможностите на фермерите, особено на дребните и средните, да обслужват рекордните си дългове от 425 млрд. долара, тъй като много от тях разчитат на страничните приходи за стабилизиране на финансите си като цяло.

„Конгресът и администрацията направиха начална инвестиция в американските фермери чрез Програмата за подпомагане на сектора на храните в обстановка на коронавирус на стойност 19 млрд. долара, но са необходими допълнителни мерки, за да сме сигурни, че фермите ще оцелеят, за да осигуряват храна за авериканските семейства през пандемията и след това”, категоричен е Дювал.

И без пандемия фалитите на ферми в САЩ продължават да нарастват
9335
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини