Цените на свинете във Франция остават относително стабилни въпреки затварянето на ресторантите и свиването на износа, съобщи електронното издание EuroMeatNews. „От началото на сдържащите мерки на 17 март цената на свинското се задържа на добри нива с изключение на спада от 3,4 евроцента за килограм трупно месо на 23 април, но това е свързано по-скоро с 4-дневните работни седмици покрай празниците (1 и 8 май са официални неработни дни във Франция). При живите свине цените са се понижили с 5,4% между 16 март и 23 април”, се посочва в последния доклад на компанията за пазарни анализи и прогнози Genesus Inc.
Свиневъдството във Франция изглежда печели от постоянното търсене на вътрешния пазар и късите вериги за доставки. На практика „през март някои месопреработвателни предприятия увеличиха производството с 20-30%”, коментира Филип Майтроа, директор за френското подразделение на Genesus.
За подобно развитие на нещата се съобщава и в Румъния, където втората по големина кланица вв страната Abator Peris взе решение да инвестира 2 млн. евро в разширяване на производството заради нарасналото търсене на свежа продукция. Кланицата има договори за доставки с 46 местни ферми и зарежда с прясно свинско 24 магазина в Букурещ и хипермаркети в цялата страна. Досега зависимостта на Румъния от вноса на свинско достигаше 70%, но проблемите с логистиката в рамките на ограничителните мерки за борба с коронавируса и все по-доброто възприемане на местната продукция от населението на страната са на път да променят това съотношение.
За разилка от положението в Европейския съюз пазарът на червени меса в САЩ е на път да се срине, след като в много местни заводи за преработка на месо бяха регистрирани болни от коронавирус. Валожи се президентът на страната Доналд Тръмп да активира закон от времето на Корейската война (1950-1953 г.), за да накара заводите да не затварят, каквито са изискванията при откриването на заразени работници.