Начало » Важно за фермера » Животновъдство
30.04.2020 г.

За празниците през кланиците се очаква да минат 150 хиляди агнета, при близо милион във фермите

Консултативен съвет по животновъдство
За празниците през кланиците се очаква да минат 150 хиляди агнета, при близо милион във фермите

sinor

През миналата година овцевъдите можеха да предложат за пролетните празници близо 1 милион агнета, като освен на вътрешния пазар тогава те разчитаха и на износа. Тази година ситуацията с броя на животните е аналогична, затова и ходът да се отпусне държавната помощ за кланиците беше добро решение, тъй като освен повишаване на вътрешното потребление се ограничава и сивият сектор, който до този момент масово се вихреше при продажбите.

Късно вчера, по време на дистанционно проведения Консултативен съвет по животновъдство министърът на земеделието Десислава Танева е изнесла доста обнадеждаващи данни за пазара. Докато миналата година за Великден и Гергьовден в кланиците са били изкупени и обработени 55 хиляди агнета, сега само през април – от първи до 27-и, в кланиците са заклани 78 414 агнета.

При тези темпове от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) очакват до края на май на пазара да бъдат пуснати двойно повече агнета – или около 150 хиляди. С други думи – около 15 на сто от поголовието вече се реализира с фактури и документи, което води към постепенното изсветляване на сектора.

Държавната помощ при изкупуването на агнетата се оценява високо и от животновъдите, за които повишаването на консумацията на прясно българско агнешко месо е от огромно значение.

По време на вчерашната среща с животновъдите министър Танева е припомнила, че се очаква решение от Европейската комисия, което да позволи програмиране на хоризонтална мярка COVID-19 с недоговорените средства от Програмата за развитие на селските райони. „Нейното прилагане ще бъде в края на реколтната година, когато има данни за отражението на кризата върху пазарите на съответната селскостопанска продукция“, каза Танева. И допълни, че, ако мярката бъде приета, програмирането й ще бъде консултирано с бранша.

Участниците в Консултативния съвет отново бяха информирани за предложения от страна на ЕК пакет от мерки по повод настоящата пандемия на COVID-19, предвиждащ помощ за частно складиране в сектора на млякото и месото.

По мярка за частно складиране на определени сирена за подпомагане са допустими всички произведени сирена, както и замразена извара.  Изключение има за сирената, които не са подходящи за по-нататъшно съхранение след периода на зреене. Минималното количество на едно подадено заявление е 0,5 тона, като операторите не са ограничени в броя на заявленията. Размерът на помощта е 15,57 евро на тон за фиксирани разходи за съхранение и 0,40 евро за тон на ден договорно складиране. Договорният период на съхранение е между 60 и 180 дни. Квотата за България е определена на 889 тона, което е с 22% повече от прилаганата у нас през 2016 г. мярка за частно складиране на сирена. 

Задължителната мярка за осигуряване на администриране от всички държави-членки предлага доброволни споразумения и решения, чрез които операторите да планират производството на сурово мляко в съответствие с променящите се модели на търсене. Коментарът на Комисията по нея е, че това не е мярка за подкрепа, а такава, която да позволи на фермерите и сдруженията да поемат своята част от отговорността за адаптиране на обемите спрямо търсенето и предлагането в тази извънредна ситуация.

Другите видове помощи, които ЕК е изготвила са за частно складиране на обезмаслено мляко на прах и масло, за прясно и охладено говеждо месо от животни над 8 месеца и за частно складиране на прясно и охладено агнешко и ярешко от животни на възраст до 12 месеца.

По време на срещата бе обсъдено и предложение от МЗХГ за изменение на чл. 2 от ПМС №  70 за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти. Изменението цели да гарантира изкупуването на българско сурово мляко и същевременно да не допусне продукти, които нямат аналог и не се произвеждат в България да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините. Браншовите асоциации изразиха различни становища по предложението.

Заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иван Капитанов запозна участниците в срещата с финансовите инструменти, които предлага Българска банка за развитие (ББР), Фонда на фондовете, както и със стартиралата от ББР схема за предоставяне на безлихвени кредити на физически лица чрез търговските банки.

За празниците през кланиците се очаква да минат 150 хиляди агнета, при близо милион във фермите
17522
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
В шуменското село Пет могили
Откраднаха 4 агнета от незаключена селскостопанска постройка в неограден двор
Месото е от Северна Македония
Затворена е кланица, представяла вносни агнета за български
Никаква защита на родното производство
Месец преди Великден търговията с български агнета не върви!
Средствата са за над 29 000 животни в 14 кланици
Преведоха 290 000 лева на кланиците за изкупените агнета по Великден
Конкуренцията е от Северна Македония и Гърция
Синапов с апел за Великден: Купувайте агнета директно от фермите!!!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини