Френските власти разрешиха на производителите на сирена със защитени наименования за произход да не се придържат буквално към задължителните рецепти през периода на ограничения заради мерките за борба с коронавируса, става ясно от съобщение в официалния правителствен вестник. Целта е производителите на сирена да поемат сезонния излишък на сурово мляко, който съвпадна с настъпването на пролетта и периода на разпространение на пандемията.
Дори и неспециалистите са наясно, че всяка пролет производството на мляко и продукти от преработката му достига своя връх. През тази година обаче не само във Франция продажбите на мляко и млечни продукти са силно затруднени – в много местни супермаркети щандовете със сирена не работят, а износът на практика спря. Поради това на френски фермер се наложило за 3 седмици да излее 15 хил. литра мляко, съобщи радиостанция „Франс Интернасионал”.
Положението на производителите на сирена като конте, камамбер и кантал обаче се усложнява от строгите изисквания към продуктите със защитени наименования за произход, тъй като те имат право да ги продават само при спазването на всички правила и срокове за производството и съхранението им, като отклонението е забранено дори заради карантина. Облекченията, обявени от френските власти, ще предоставят възможност на фермерите да запазят суровината до края на карантината, да увеличат срока на годност на сирената и леко да се отконят от традиционните рецепти. Френският вестник „Льо Монд” съобщава, че тези промени се очаква да ограничат количествата на изхвърляното от фермерите мляко.
Облекченията за всяко отделно сирене със защитено наименования за произход са различни, тъй като според електронното издание Web-agri общо решение за всички сортове не е възможно заради специфичните рецептури.