Начало » Новини » Страната
16.04.2020 г.

Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще консултира проекти до 2027 г.

В рамките на паневропейска инфраструктура
Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще консултира проекти до 2027 г.

sinor

Университетът по хранителни технологии е определен от Министерството на образованието за водещата организация на нова изследователска структура, която ще бъде включена в Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ) през следващия програмен период. В писмо до ръководството се казва, че проектът на университета „Научно-изследователска инфраструктура в областта на храни, хранене и здраве, обвързана с участието на България в паневропейска инфраструктура PA FNH-RI“ е получил най-висока оценка от международен експертен панел, съобщиха от университета.

Идеята е Пловдив и регионът да се превърнат в център на научни изследвания в областта на хранителните технологии, биотехнологиите и селското стопанство, посочи проф. Ангел Ангелов, ръководител на Центъра за интердисциплинарно обучение по качество и безопасност на храните, от катедра „Биотехнология”. За целите на проекта са предвидени близо 5 млн. лв. за период от 5 години, стартирайки от 2020 г. Очаква се новата инфраструктура да бъде част от аналогичната паневропейска система, координирана от Университета във Вагенинген, Нидерландия.

НПКНИ е основополагаща при подбора на инфраструктурни обекти в степен на готовност за изграждане в следващият програмен период 2021 – 2027 г., като валидира важните стратегически сектори, областите и групите учени, които имат капацитет да развият инфраструктурни комплекси

Доц. Галин Иванов, зам.-ректор на УХТ по научна и международна дейност заяви, че проектът, финансиран от НПКНИ, подкрепя изграждането на научно-изследователски мрежи между висши училища и институти към Селскостопанската академия и БАН, правителствени и неправителствени организации в областта на хранителната наука и биотехнологиите.

Професорът припомни, че миналото лято МОН обяви конкурс за актуализиране на НПКНИ, в който УХТ кандидатства като водеща организация и успешно защити позицията си.

Въз основа на проекта се създаде консорциум, който обединява пет висши училища. От Пловдив това са УХТ, Аграрният университет, Пловдивският университет, Медицинският университет и Тракийският университет в Стара Загора. В обединението влизат още Агробиоинститута към ССА, Българската агенция по безопасност на храните и една неправителствена организация – AgroHub.bg. Отделните партньори се очаква да изградят лаборатории с уникално научно-изследователско оборудване и да провеждат проучвания в областта на храните, храненето и здравето.

По този начин ще се създаде научно-изследователски потенциал за решаване на задачи от фундаментален и приложен аспект в хранителната индустрия, биотехнологиите и земеделието. Ще се даде и възможност за участие на учени в рамковата програма на ЕС „Хоризонт Европа“ (2021-2027).

Иновативните научни разработки ще бъдат полезни и за бизнеса, където не само ще помогнат за разрешаване на съществуващите проблеми, но и ще допринесат за сериозното модернизиране на хранителната индустрия, биотехнологиите и земеделието, обясни проф. Ангелов.

Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще консултира проекти до 2027 г.
6819
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Наука и бизнес
Вътев: Да привлечем младите хора в сектора, срещайки ги със световно доказали се учени
Информация и записване за участие
Международната конференция AGBIOL 2024 в Одрин събира фермери и учени
Министър Вътев: Няма как държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини