Начало » Новини » Страната
14.04.2020 г.

Пояснения по Кампанията за директни плащания 2020 г.

Пояснения по Кампанията за директни плащания 2020 г.

Въпреки удълженото извънредно положение във връзка с коронавируса COVID-19 от министерството на земеделието уверяват, че приемът на заявления в Кампанията за директни плащания 2020 г. продължава без прекъсване. Само преди ден земеделски производители от страната за пореден път ни алармираха, че не навсякъде правните основания за ползването на земеделските земи е качено в ИСАК. От агроведомството обаче са категорични, че правните основания отдавна били качени в системата.

Областните и общински служби "Земеделие" в страната работят със стопаните, спазвайки мерките за дезинфекция и препоръките на здравните власти, уверяват от министерството.

Към момента са подадени общо над 21 500 заявления чрез ИСАК и Системата за електронни услуги (СЕУ). Миналата година по същото време данните са били сходни, затова и администрацията е уверена, че кампанията спокойно ще приключи на 15 май.

От МЗХГ припомнят, че в системата за електронно управление на фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е възможно регистрирането на данни по заявленията за подпомагане за кампания 2020. Тя е достъпна само за регистрирани потребители. Регистрацията в системата става с подаване на заявка от секция „Потребителски панел“ на https://seu.dfz.bg/.

Подробна информация за електронното подаване на документи е публикувана на сайта на ДФЗ, меню „Директни плащания 2014-2020“, секция „Кампания 2020“ (https://www.dfz.bg/assets/17825/INFO_SEU.pdf). С цел улеснение на земеделските стопани в секция „Обратна връзка и помощ“ на СЕУ (https://seu.dfz.bg/drupal/?q=node/49) са публикувани видео ръководства за работа със системата.

Земеделските стопани могат да се ориентират спрямо данните си в заявлението за 2019 г. На интернет страницата на фонда, меню „Директни плащания 2014-2020“, секция „Кампания 2020“, са публикувани образци на заявлението, като стопаните могат да се информират за схемите, включени в него.

За схемите за обвързана подкрепа за животни е необходимо да бъдат посочени единствено схемите, за които се иска подпомагане, като в ИСАК съществува улеснено заявяване на всички допустими животни по отделните схеми и не е необходимо изрично изброяване на ушни марки. Важно за коректното въвеждане на предварителните данни е актуализирането на тези, поддържани в информационната система на Българската агенция по безопасност на храните. За схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производство, не е необходимо да се посочва животновъден обект, а само желание схемата да бъде включена в заявлението при условие, че кандидатът има сертифицирани данни за животните към референтен период. Подробна информация за схемите за директни плащания е налична в наръчника за кампания 2020, достъпен Тук.

С цел избягване струпването на земеделски стопани, тези от тях, които не използват СЕУ, могат да подадат заявленията си по електронен път. Стопаните трябва да посочат обработваните от тях площи и отглеждани животни, както и схемите и мерките, за които желаят да кандидатстват. Информацията се изпраща по електронната поща до съответната Общинска служба „Земеделие“, в която се намират площите или където е постоянният адрес на физическите лица/адрес на регистрация за юридическите лица.

На интернет страницата на всяка областна земеделска дирекция е публикуван и нейният електронен адрес. При желание за отдалечена подготовка на заявлението за подпомагане земеделските стопани следва да изпратят на електронния адрес на общинската служба УРН или ЕГН/ЕИК, за което желаят да бъде създадено заявление за подпомагане за кампания 2020. След получаване на е-мейла от ОСЗ осъществяват телефонна връзка с бенефициента за потвърждение за стартиране подготовката на заявлението за подпомагане.

С цел улеснение на земеделските стопани при подготовката на данни за кампанията е възможна предварителна проверка за спазване изискванията за зелени плащания чрез въвеждане на данни в раздел „Полезна информация и справки“, секция „Калкулатори“ на https://seu.dfz.bg/.

Стопаните могат да получат информация за обработваните площи и отглежданите животни и схемите/мерките по телефон, като се свържат с ОСЗ по местонахождение на имотите или по постоянен адрес на физическите лица/адрес на регистрация за юридическите лица.

За земеделски производители, които нямат техническа или физическа възможност да използват електронните услуги, предоставяни от ДФЗ-РА, във всички ОСЗ в страната се приемат заявления за подпомагане, при спазване на всички мерки за дезинфекция.

С цел избягване на струпвания на едно място агроведомството препоръчва очертаването на площи в заявленията за подпомагане за Кампания 2020 да се извършва в една общинска служба. Земеделските стопани могат да въведат данни само на част или на всички ползвани площи по постоянен адрес на физическо лице /адрес на управление на юридическо лице, като по служебен път заявленията ще бъдат изпращани към съответната областна структура на ДФ "Земеделие".

Пояснения по Кампанията за директни плащания 2020 г.
15642
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Реколта от есенници в страната
Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство обсъди промени в Стратегическия план
ЮЗДП се включва в инициативата на Министерството на земеделието „Зелени градове, зелени коридори“
Изслушване в парламента
Сериозен отпор срещу идеята БАБХ да се извади от шапката на агроминистерството
Сред приоритетите ни в сектора са борбата със сивия сектор
МЗХГ обещава: Ще създадем възможно най-добри условия за достъп на български храни до пазара
Служителите към Министерството на земеделието, на пенсионна възраст са 28
Близо 85 процента от пенсионерите в търговските дружества към МЗХГ са в Напоителни системи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини