Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.04.2020 г.

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада

Промяната в окраската на семеделите и долните листа на разсада може да стане буквално за няколко дни. Младите растения са много чувствителни към температурите на въздуха и почвата, количествата влага и съдържанието на полезни вещества. Тези фактори са взаимносвързани и нарушаването на баланса води до нежелани последици.

В период на формиране на разсада растенията са лесно уязвими и процесите на изменение протичат бързо. Много притеснително и опасно е, ако в този период листата започнат да пожълтяват.

Най-популярните причини за пожълтяване на листата

Проблемът може да бъде разделен на две части – пожълтяване на семеделите и пожълтяване на долните листа на разсада.

Що се отнася до пожълтяването на семеделите – в повечето случаи това е съвсем естествен процес. Те са изпълнили своята функция и растенията продължават нормалното си развитие, освобождавайки се от тях.

Какво да правим, ако разсадът се изтегля и избледнява

По съвсем друг начин стои проблема тогава, когато е свързан с нарушаване на агротехниката или заболяване на растенията. При възникването на такива проблеми най-напред пожълтяват именно семеделните листа, а по-късно се разпространява и върху същинските.

Наблюдава се при всички зеленчукови култури – домати, пипер, патладжан и др.

Възможни причини са:

1. Некачествена почва или неподходяща за съответната култура, което води до много ранно пожълтяване и отмиране на котиледоните, но скоро се пренася и върху долните листа – те бързо променят окраската си. Решението е в подмяна на част от пръстта.

2. Неудачно пикиране – за младите растения този процес представлява стрес и когато се забави възстановяването те започват да боледуват, а първият признак е характереното пожълтяване. При увреждане на кореновата система развитието се забавя до израстване на нови корени и по тази причина за по-чувствителните култури (пипер, патладжан) не е желателно пикиране – то води до забавяне на развитието им. След процедурата се препоръчва използване на препарати за стимулиране на кореновата система.

3. Неправилни грижи – тук се обединяват цял комплекс от грешки, които нерядко водят до характерното пожълтяване на семеделите и долните листа: недостатъчна осветеност, неправилни температурни режими за съответната култура, нарушаване на режима на влажност, както и излгане разсада на течение. Всички тези проблеми се отразяват най-напред на кореновата система на младите растения, а тя от своя страна сигнализира чрез листата.

4. Недостиг на хранителни вещества – най-често това са азот и желязо. Азотът е много важен елемент за развитие и нарастване на растенията и недостигът му се отразява незабавно върху външния им вид. При недостиг на желязо растенията развиват хлороза – дължи се на често поливане с неотстояла и студена вода, която го отмива от почвата.

5. Болестите са друга причина за пожълтяване на котиледоните. Те отслабват кореновата система, която забавя развитието си и започва да отмира. Особено внимание трябва да се обърне на сеченето на разсада, кореновото и бяло гниене. Причините отново се преплитат – от една страна е свързано с качеството на почвата, а от друга с честотата и начина на поливане. Добри резултати дават Фитоспорин М и Споробактерин.

За успешното справяне с проблема е важно да се установят истинските причини, които го пораждат.

Само по себе си, пожълтяването на семеделните листа (с развитието и укрепването на растенията) е напълно естествен процес поради изчерпани функции и това не бива да буди тревога.

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада
20125
 

Последни материали
Виж
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини