Начало » Новини » Света
03.04.2020 г.

Европейският парламент ще заседава извънредно на 16 и 17 април

Предстоящо
Европейският парламент ще заседава извънредно на 16 и 17 април

Европарламентът в Брюксел Снимка: sinor

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли и лидерите на политическите групи проведоха конферентна връзка, за да свикат извънредна пленарна сесия на Европарламента на 16 и 17 април (Разпети петък) в Брюксел. В дебат със Съвета на ЕС и Европейската комисия се очаква да бъде гласувана резолюция за координираните действия на ЕС за борба с пандемията от COVID-19 и нейните последици. ЕП е готов също да гласува всички законодателни или бюджетни предложения, подготвени навреме от Европейската комисия, за да отговори допълнително на настоящата ситуация.

Гласуване от разстояние и мерки за здравето

Настоящите предпазни мерки, приети от Европейския парламент за ограничаване на разпространението на COVID-19, не засягат работата по законодателните приоритети. Основните дейности са намалени, но се поддържат, за да се гарантира запазването на законодателните, бюджетните и контролните функции на институцията.

Парламентът се съгласи да въведе алтернативна система за дистанционно гласуване. С оглед на общественото здраве, то ще даде възможност да се провеждат гласувания чрез подходящи предпазни мерки, за да се гарантира, че подадените гласове на членовете са индивидуални, лични и свободни.

Досегашните 10 стъпки, предприети в рамките на ЕС срещу COVID-19

1. Забавяне на разпространението на вируса - За да помогне за намаляване на пренасянето на вируса в Европа и отвъд нея, Европейският съюз е затворил външните си граници за неналожителни пътувания. В същото време в рамките на ЕС са въведени "зелени транспортни коридори" за гарантиране на доставките на важни стоки като медицинско оборудване.

Предвидени са и допълнителни ресурси за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, който прави бързи оценки на риска и предоставя актуална информация за епидемиологичната обстановка.

2. Осигуряване на медицинско оборудване

Всички страни в ЕС ще имат бърз достъп до първия запас на медицинско оборудване по програмата RescEU, създадена в рамките на Механизма за гражданска защита за набавяне от ЕС на оборудване за реагиране при кризи. Изделията включват апарати за обдишване и защитни маски. Освен това ЕС е организирал голям международен търг, който позволява на страните членки да правят съвместни поръчки за оборудване и лекарства.

3. Подпомагане на научните изследвания

Програмата на ЕС за изследвания "Хоризонт 2020" финансира 18 научни проекта и 140 екипа в Европа за намиране на ваксина, подобряване на готовността, определянето на диагнози, управлението на клиники и лечението.

4. Ускоряване на икономическото възстановяване

За да помогне за възстановяването на ЕС от социално-икономическите последици на кризата, Комисията ще представи ново предложение за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. с включен пакет от мерки за стимулиране на икономиката. Европейският парламент ще има възможност да вземе решение по предложението.

5. Връщане на хора в ЕС

Повече от 10 000 европейци, които са се оказали в различни точки по света без възможност за обратен транспорт, са били върнати в ЕС благодарение на Механизма за гражданска защита.

6. Европейска солидарност

Европейският парламент подкрепи правила, които дават възможноста на страните членки да отправят искания за финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС при здравни кризи. Разширяването на обхвата на фонда означава, че до 800 млн. евро ще бъдат достъпни за страните в ЕС за 2020 г. за борба с коронавируса. България също ще разчита на тази помощ.

7. Подкрепа за икономиката

Европейската централна банка заяви, че ще закупи ценни книжа на стойност 750 млрд. евро за облекчаване на кризата, в допълнение към друга програма от 120 млрд. евро за количествени облекчения. Тези средства не се отнасят за България, която е извън еврозоната.

В същото време депутатите гласуваха да осигурят на държавите членки достъп до 37 млрд. евро от структурните фондове на ЕС за борба с кризата и подкрепа на системите на здравеопазване, работниците и предприятията.

8. Защита на работните места

Европейската комисия предложи общоевропейска схема за работа на съкратено работно време (SURE) с цел да се избегнат масови уволнения от предприятията, засегнати от кризата.

9. Осигуряване на функционирането на Интернет

Изолацията на милиони хора по домовете им увеличава потреблението на интернет. ЕС поиска от Netflix, Facebook и YouTube да намалят качеството на видеоизлъчванията си, за да се избегне претоварване на Мрежата. Това позволява на всички да използват интернет - за работа или удоволствие.

10. Защита на околната среда и на авиокомпаниите

Парламентът подкрепи предложение на Комисията за временно спиране на действието на правилата за слотовете на летищата. Те изискваха от авиокомпаниите да използват предоставените им слотове за кацане или отлитане под заплахата да ги загубят.

Чрез временното спиране на правилата ЕС помага на авиокомпаните да се адаптират към спада на търсенето - те няма да трябва да осъществяват празни полети и да генерират емисии на парникови газове.

Европейският парламент ще заседава извънредно на 16 и 17 април
6722
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Одобрени са днес
Съветът на ЕС: Два пъти в годината ще има корекции на стратегическите планове, одобрени са и промените в ДЗЕС
Снежана Благоева
Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април
Предстои гласуване в Европарламента
На 6 юли онлайн семинар за Закона за възстановяване на природата
Важно!
На 22 март в Европарламента се организира изслушване за въглеродното земеделие
Срещи в Европарламента
България е сред лидерите в Европа при сателитно наблюдение с изкуствен интелект
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини