Начало » Новини » Страната
02.04.2020 г.

Защитете компютъра си от киберпрестъпници

Европейски парламент - мерки
Защитете компютъра си от киберпрестъпници

sinor

В условия на изолация съвременниците ни почти изцяло комуникират помежду си освен по телефона и в интернет пространстнвото. Затова и Европейският парламент прие мерки за безопасност и надеждност на мрежите и информационните системи, които да са достъпни до потребителите, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Кризата засилва стреса, което понякога ни кара да забравяме за опасностите онлайн. А киберпрестъпниците са готови да използват нашите слабости. Те се опитват да фалшифицират популярни страници, да инсталират зловреден софтуер или да използват други измами, за да откраднат данни или да получат достъп до устройства. Това после им дава възможност да оперират с банкови сметки или да използват базите данни на организации.

Най-често срещани методи на кибератаки, свързани с коронавируса

Фалшиви съобщения или линкове, представящи информация за чудодейни лечения, карти за разпространението на вируса, искания за дарения, имейли от името на здравни организации. В действителност те водят до зловредни сайтове или съдържат зловреден код.

Фалшиви съобщения или обаждания уж от Microsoft, Google Drive или други, които изискват вашето потребителско име и парола, като предлагат "помощ" или заплашват с временно затваряне на профил.

Фалшиви съобщения за несъществуващи доставки

Как мога да се защитя онлайн?

Европейският съюз упражнява натиск върху телекомуникационните оператори да гарантират ефективна защита на мрежите си  срещу кибератаки. Много мерки за защита можете да вземете и лично вие.

Бъдете подозрителни към имейли, обаждания и съобщения, които не са по ваша инициатива, особено ако те използват кризата, за да ви притискат да заобиколите обичайните процедури за сигурност. Киберпрестъпниците знаят, че често е по-лесно да заблудят човек, отколкото да хакнат добре изградена система. Не забравяйте, че банките и други организации няма никога да ви карат да разкриете паролата си.

Обезопасете мрежата си вкъщи. Не разчитайте на парола по подразбиране за Wi-Fi мрежата: променете я. Ограничете броя на свързаните в мрежата устройства и допускайте само такива, които познавате.

Подобрете паролите си. Използвайте дълги пароли, които включват комбинация от числа, букви и специални символи.

Защитете устройствата си. Не забравяйте да актуализирате всички системи и приложения, инсталирайте антивирусен софтуер и го обновявайте.

Бъдете нащрек с други членове на семейството и с гости. Децата ви могат по погрешка да изтрият или да променят информация или дори да заразят ваше устройство, затова не ги допускайте до устройства, които използвате за работа.

Защитете компютъра си от киберпрестъпници
6647
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини