Начало » Новини » Коментари
27.03.2020 г.

Зърнопроизводителите с унищожителна критика по повод твърдения на вицепремиера Каракачанов

Позицията на бранша
Зърнопроизводителите с унищожителна критика по повод твърдения на вицепремиера Каракачанов

sinor

„НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не разполагат с вили на остров Хаваи. НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не приемат обидните квалификации от страна на вицепремиерa Красимир Каракачанов. НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не са „едни момчета с анцузи“.

ДА, българските производители, членове на НАЗ, са честни и отговорни към продукцията, която осигуряват и КОЯТО Е ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА”.

Състоянието на есенниците в Русия е най-доброто от 20 години

Така членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите НАЗ реагираха по повод изявление на вицепремиера Красимир Каракачанов в едно от предаванията на Нова телевизия от 25 март т.г., когато в ефир са били изречени „неверни и манипулативни данни” за сектора. Декларацията на НАЗ е качена на страницата на асоциацията, за да покаже изненадата и силното безпокойство на фермерите по повод твърдения на представител на кабинета.

„Сектор зърнопроизводство е ключов за България и доставя необходимите количества за изхранване на населението на страната”, се посочва в декларацията. „България е в лидерските позиции в света по производство и износ на пшеница, маслодаен слънчоглед и царевица. Нашето производство на зърнени култури е достатъчно, за да задоволи нуждите на българските граждани. България е основен производител и търговец на зърно в света. За 2019 г. сме на 11-о място по експорт на пшеница в света. Наличността, която имаме към момента, е 1,7 млн. тона. Това може да ни задоволи всички вътрешни нужди на пазара за повече от една година. Наличността на царевицата е над 2 млн. тона. С тази наличност ние можем да издържим и до две години, ако дори повече няма реколта. В предприятията за производство на олио имат налична суровина за минимум три месеца. Отделно от това, неизтъргуван слънчоглед има в достатъчна наличност до края на годината”.

Във времена на криза, когато целият земеделски сектор спазва стриктно условията на карантина и се готви за напълно непредсказуема икономическа криза, земеделците демонстриратдалеч по-висок морал. И това личи от останалата част на тяхната декларация, която публикуваме дословно.  

„Те казват ДА на българските производители, членове на НАЗ, които осигуряват голяма част от работните места в селските райони и се гордеем с факта, че този бранш осигурява трайна и особено важна заетост в обезлюдени области на България. В кризисния момент за България и целия свят НАЗ и министерството на земеделието работят и търсят начини да се справят с извънредната ситуация. Именно в такава извънредна ситуация обидите и негативните квалификации от български политици могат само да вредят и не водят до конструктивен диалог.

ДА, противопоставянето на отделни сектори в икономиката и на различни браншове в отрасъл земеделие е не само опасно, но и противозаконно! Всеки гражданин на Република България има правото на труд, както и областта, в която да го полага. В пазарно ориентирана икономика пазарът определя какво, как и колко ще се произвежда. Неуважително е от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов да коментира теми, от които очевидно не разбира и да прави популистки изводи в национален ефир. Г-н вицепремиер, срам ни е от Вас!

Затова членовете на НАЗ призовават да се спазва добрият тон и да се запази уважението към труда на българските земеделски производители, които непрестанно работят и по време на извънредно положение за задоволяване  продоволствието на страната.

Ръководството на организацията очаква навременна реакция от страна на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Зърнопроизводителите с унищожителна критика по повод твърдения на вицепремиера Каракачанов
36431
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини