Начало » Пазари » Зърно
22.03.2020 г.

Пандемията спъва доставки на зърно към експортните терминали в Европа

Зърнен пазар
Пандемията спъва доставки на зърно към експортните терминали в Европа

От средата на февруари до средата на март цените на пшеница в Евросъюза бяха подчинени на низходящ тренд, обусловен от опасенията че короновирусната зараза ще ограничи потреблението на зърнени храни в глобален мащаб и то на фона на рекордните запаси и очертаващите се добри реколти в страните основни износителки. В рамките на един месец френската мелничарска пшеница поевтиня с 20 евро – до EUR175/т на борсата в Париж и EUR180/т FOB Руан. През последните няколко дни положението рязко се промени и векторът на ценово развития се насочи стремително нагоре, като на 20 март пшеницата вече се търгуваше на борсата в Париж по EUR194/т.

Търговците коментират, че първата порция адреналин пазара получи още в края на предходната седмица сред като се разбра, че ниските цени върнаха големите купувачи на пазара. През периода 10-12 март Алжир, Турция, Тунис и Йордания напазарува около 1,2 млн.т хлебно зърно.

След тази серия от мащабни международни търгове редица анализатори коригираха своите прогнози и заговориха са увеличеното търсене на хлебни изделия, пасти, брашно, а следователно и мелничарска пшеница по време на кризата причинена от пандемията COVID-19. Като значим стимул за позитивна промяна в настроенията на пазара експетите оценяват и решението на Европейската централна банка да отпусне 750 млрд. евро по програма за спешно справяне с негативните ефекти от пандемията. Трябва да отбележим, че оповестяване на информациите в полза на позитивните промени в глобалното потребление на пшеница съвпада с влошаване на перспективите на новата европейска реколта. Водеща европейска аналитична агенция Strategie Grains сведе прогнозата си за добива от пшеница в ЕС през 2020 г. до 144,6 млн.т, с 1,9 млн.т по-малко от февруарската оценка и с 9,3 млн.т под резултата очакван за текущия сезон.

Напоследък много силна подкрепа на пазара оказват логистичните проблеми свързани с доставката на зърно до експортните терминали. Търговците алармират за липсата на достатъчен автомобилен и ж/п транспорт вследствие недостига на шофьори и машинисти. Пандемията е основна причина за сериозни проблеми с работна сила в складовете и заводите за преработка на зърно, а времето за прибиране на новата реколта наближава. Тези дни една от водещи френски компании свързани със зърнарския бизнес се обърна към хиляди свои служители и клиенти със следните думи:

„Un grand merci à notre corps médical pour leur dévouement, et à nos agriculteurs qui en poursuivant leurs travaux des champs, permettent de nourrir la population

(„Изразяваме дълбоката си благодарност на всички медицински работници за тяхната всеотдайност, както и на всички земеделски производители, които продължават да работят в полето за изхранване на населениетo”).

Игор Валентович

Пандемията спъва доставки на зърно към експортните терминали в Европа
15246
 

Последни материали
Виж
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини