Заради епидемията от коронавируса в Италия много от малките семейни ферми в районите с карантина са на границата на оцеляването, тъй като не могат да реализират продукцията си, съобщи „Ройтерс”. Някои от най-известните хранителни продукти в Италия, включително вина и сирена, се произвеждат от дребни фермери.
Британци и шведи ометоха магазините от страх от коронавируса
„През последните 10-12 дни не сме продали нищо. За семейна ферма 15 дни без работа са голям проблем”, сподели управителят на винарната Parco del Venda Микеле Тоньоло. Той се притеснява за оцеляването на семейната винарана и фермата за производстов на зехтин.
Регионът, в който действа семейството му, е затворен от 23 февруари, тъй като властите се оптиват да предотвратят разпространението на коронавируса. Около 50 хил. души в 11 града от северна Италия, където бяха установени първите случаи на заболяването, са поставени под карантина. Пропускат се да влязат камиони със стоки от първа необходимост, но полицейски контролно-пропускателни пунктове задържат всички останали вътре. Затвореният регион е типично селскостопански – там са разположени около 500 ферми и в него се отглеждат около 100 хил. глави едър рогат добитък и свине. Наложената карантина обаче доведе до недостиг на работна сила и прекъсна доставките на почти всичко необходимо.
Няма да постигнем двоен ръст на износа на вино за Китай заради коронавируса
„На практика ние произвеждаме млякото, което се използва в млекопреработвателните заводи в района за производството на сиренето „Грана”. То е предназначено най-вече за туристи, а без туристите и износа дори и секторът „Грана” рискува да пропадне”, коментира фермерът Стефано Чизерани, отглеждащ 250 млечни крави.
Италия е най-пострадалата страна от коронавируса в Европа – към 4 февруари заразените там надхвърляха 3000, а 107 от тях вече починаха.