Начало » Новини » Света
06.03.2020 г.

Британци и шведи ометоха магазините от страх от коронавируса

Във Великобритания дори обмислят фиксиране на цените на рязко поскъпнали дефицитни стоки
Британци и шведи ометоха магазините от страх от коронавируса

Във Великобритания може да се стигне до въвеждане на регулирани цени на стоките, използвани за превенция срещу разпространението на коронавируса, съобщиха от британското Управление за конкуренцията и пазарите, цитирани от агенция „Новости”. През последната седмица от магазините и аптеките в страната изчезнаха антибактериалните салфетки за ръце, а изкупуването на дезинфекциращите салфетки за кухненски повърхности, антибактериални сапуни и дезинфекциращи гелове за ръце върви с пълна сила. Цените на тези стоки в онлайн-платформите се повишиха с пъти, при това поръчки за доставка сега се приемат само за края на март и началото на април. В паниката си британците изкупуват и бутилираната вода, макароните, консервите, тоалетната хартия, витамините и противовъзпалителните медикаменти.

„Обсъжда се дали да бъде препоръчано на правителството да въведе регулирани цени за предотвратяване на спекулациите за разпространението на коронавируса. Наблюдаваме положението и молим търговците на дребно да постъпват отговорно при определянето на цените и да не се възползват от положението около COVID-19 (официалното наименование на настоящия коронавирус – бел. ред.)”, се посочва в изявление на управлението. Оттам предупреждават, че срещу компаниите, уличени в спекулативно повишаване на цените, ще бъдат предприети съответните мерки. Въвеждащите в заблуждение потребителите обяви за ефективността на едно или друго защитно средство също ще бъдат следени от регулаторния орган. „Ще направим всичко възможно, за да се противопоставим на въвеждащите в заблуждение обяви и ще използваме навсякъде, където е възможно, всички средства, с които разполагаме. Ако нещо се окаже извън нашитне пълномощия, ще помолим правителството да предприеме определени действия”, категорични са от управлението.

Същевременно заради нарасналите опасения на шведите относно коронавируса в много от големите супермаркети в страната нарасна значително нивото на продажбите на полуфабрикатите и консервите, съобщи държавната телевизия SVT след проучване сред служители в търговията на дребно. Според Ралф Фландерс, управител на намиращия се в Стокхолм най-голям магазин на популярната в Швеция търговска верига Coop Butiker, положението, до което се е стигнало, е уникално. „Продажбите на полуфабрикати като макароните, ориза и различните видове консерви скочиха с 60%. Това е абсолютно невероятно”, коментира Фландерс.

В един от големите магазини в Стокхолм на търговската верига Ica-butiker търсенето на същите стоки през миналия уикенд също е бил забележимо по-силно от обичайното. „Никога не съм виждал подобно нещо. Свърши сухото мляко, нямахме целия уикенд. Същото е положението с различни консервирани храни – бобови, колбаси и плодове”, заяви един от служителите в магазина. По думите му стоките са били буквално ометени от рафтовете и всичко е започнало още миналия четвъртък. Клиентите споделили, че искат да се запасят заради заплахата от разпространение на коронавируса. Според служителя обаче посочените стоки не са дефицитни и веригата разполага с достатъчни количества на склад, само дето не смогва да зарежда празните рафтове.

В Латвия продажбите на консерви и зърнени храни също нараснаха, след като населението на страната усилено се запасява през последните 2 седмици, съобщи местното електронно издание – Dienas Business, като се позова на представители на една от търговските вериги в страната. По данни на експертите от бранша в сравнение с времето преди интензивното медийно отразяване на разпространението на коронавируса в Европа търсенето на елда е нараснало с 99%, на месни консерви – с 96%, на брашно – с 57%, на макарони – с 49%, на рибни консерви – с 34%, на консервирано цвекло – с 32%, на боб – с 53%, на захар – с 6%. При това от изданието изтъкват, че не се отчита дефицит по рафтовете на латвийските магазини.

Британци и шведи ометоха магазините от страх от коронавируса
13711

Последни материали
Виж
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
Свързани материали
Виж
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Фермерите трябва да получат средствата до 15 юни
ДФЗ е приел над 28 000 заявления по коронавирусната схема за помощ
С промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство
ЕК подкрепя искането ни за прехвърляне за догодина на неусвоена квота за калкан
Срокът за повечето инструменти изтича на 30 юни
Премахват постепенно временната рамка за държавна помощ вследствие на коронавируса
Увеличението за 2022 година е с 50 на сто
Вдигат бюджета за държавни помощи за фермерите със 150 милиона лева
Поставянето на служителите под карантина накъсва веригите за доставки
Основни хранителни стоки изчезнаха от магазините в САЩ заради коронавируса
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини