Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
28.02.2020 г.

Многофункционална машина за рози на Селскостопанска академия е с първа награда за иновации на АГРА 2020

Представяме многофункционална машина за рози разработена от Селскостопанска академия
Многофункционална машина за рози на Селскостопанска академия е с първа награда за иновации на АГРА 2020

Многофункционалната машина за рози е навесен тип земеделска работна машина, предназначена за механизиране прибирането на маслодайна роза и реализиране на ресурсоспестяващи и екологосъобразни грижи в малки и средни по размер розопроизводителни стопанства. ѝмашината е разработка на специалистите от Селскостопанска академия и е изградена на модулен принцип. В основата на конструкцията е базовия модул, който в зависимост от извършваната технологична операция се комплектова със спомагателни и изпълнителни модули, разказват от пресцентъра на ССА.

Базовият модул на работната машина се състои от носеща рама и товарна платформа. В предната му част е оформена триточкова стойка (присъединителен триъгълник) за агрегатиране към земеделски трактор. Товарната платформа е с монтиран по периметъра ѝ защитен парапет.

Вариантите на многофункционалната машина за реализиране на операции чрез пръскане сa предназначени за внасяне на препарати за борба с вредителите (плевели, болести, неприятели) и за стимулиране растежа на растенията, за оросяване с цел повишаване на въздушната влага в сухи периоди, за поливане на млади растения. Опръскващата уредба е от щангов тип с вертикално разположени щанги с разпръсквачи. Позволява регулиране положението на щангите и разпръсквачите, съобразно условията на експлоатация, в т.ч. технологична схема на засаждане на розовото насаждение, периода на вегетационно развитие и вида на оформяне на короните храстите,  състоянието на опорната поверхнина и други фактори.

Комплектоването на базовия модул със седалки за берачите и стойки за съдовете (чувалите) за събиране на розов цвят дава възможност за използване на работната машина за бране на рози. Освободени от необходимостта да се самопридвижват в редовете и да носят върху себе си събраната продукция, намиращите се върху товарната платформа берачи трябва само да откъсват ръчно розовия цвят и го пуснат в съда за неговото събиране. Работната машина е комплектована със светлинно-сигнализираща система за комуникация между берачите и тракториста при възникване на необичайни ситуации.

Вариантът на работната машина за пневматична селективна резитба в насаждения с маслодайна роза позволява провеждащият резитбата от земята оператор, дистанционно, с минимални усилия да отрязва подлежащите за отстраняване розови пръчки (сухи и заразени от агрилос леторасти, както и такива, които пречат за нормалното развитие на розовото растение) и ги събира върху товарната платформа за изнасянето им извън пределите на розовото насаждение. Съоръжен е с два резитбени модула, всеки от които се състои от пневматична ножица с удължител за реализиране на резитба от разстояние и гъвкав въздуховод с накрайник тип „бърза връзка”. Едновременната им работа се осигурява от пневморазпределител, свързан с изхода на тракторна пневматична система. За недопускане изпадането от товарната платформа на отстранената от храстите дървесина към предпазния парапет се монтират странични панели. 

Само с агрегатиран към земеделски трактор базов модул на работната машина могат да бъдат транспортирани едрогабаритни товари, които са съизмерими с товароносимостта на тракторната навесна система и с размерите на товарната платформа, а при комплектоването на предпазния парапет със странични панели да бъдат превозвани насипни и неголеми по размер земеделски товари.

Авторски колектив: 

Снежан Божков, Цонка Гьорина, Георги Костадинов, Антоний Стоев, Кирил Кабадийски от ИПАЗР „Никола Пушкаров” - София

Ганка Баева от ИРЕМК – Казанлък

Многофункционална машина за рози на Селскостопанска академия е с първа награда за иновации на АГРА 2020
24110
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
Арестувани са четирима души и са иззети над 2 тона суровина и машина за рязане
Разкриха работилница за преработка на контрабанден тютюн в пловдивско село
KUHN PERFORMER - 4 обработки само с едно минаване
Vaderstad произведе сеялка Tempo L номер 1000
Тайтън Машинъри и Fliegl Agrartechnik стартират търговско партньорство
Споделяме десет причини защо да изберете Case IH серия Maxxum
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини