Начало » Новини » Страната
20.02.2020 г.

Над 40 на сто от финансираните проекти по ПРСР в Пазарджишко са на млади фермери

През настоящия програмен период
Над 40 на сто от финансираните проекти по ПРСР в Пазарджишко са на млади фермери

Снимка: МЗХГ

Над 40% от финансираните проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. в област Пазарджик са на млади земеделски производители, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща с местни земеделски производители, която част от информационната кампания за директните плащания през 2020 г., цитирана от министерството на земеделието, храните и горите. Василева уточни, че 102 млади фермери са получили финансиране по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. По думите й към момента през програмния период 2014-2020 г. в областта са подпомогнати общо 242 бенефициенти, а разплатените средства са в размер на близо 44 млн. лв.

Заместник-министърът съобщи също, че в периода 2014-2019 г. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) в областта са сключени общо 13 договора на стойност над 14 млн. лв. „Инвестициите по ПМДР са насочени основно в изграждане и модернизация на аквакултурни стопанства, в предприятия за преработка на продукти от риболов и акавкултури, както и за изпълнение на проекти от стратегията на МИРГ Пазарджик", обясни тя.

Василева посочи, че за последните пет години земеделските производители в област Пазарджик са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 364,5 млн. лв.

По думите й аграрният сектор заема съществено място в икономиката на региона. „През 2019 г. използваната земеделска площ в Пазарджишка област се увеличава с близо 3% спрямо 2014 г. Около 58% от нея е обработваема земя, като сравнително висок дял имат и постоянно затревените площи – малко над 35%“, отбеляза тя.

Заместник-министърът изтъкна, че площите, засети със зърнени и маслодайни култури, обхващат около две трети от обработваемата земя, като най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледът, ечемикът и оризът. За периода 2014 – 2019 г. площите с маслодайни култури в областта се увеличават с близо 15%. На територията й са съсредоточени 22% от заявените за подпомагане по СЕПП площи с ориз в страната за 2018 г.

Тя не пропусна да отбележи, че Пазарджишка област има традиции в отглеждането на зеленчуци, трайни насаждения, етерично-маслени култури и тютюн. През 2019 г. площите нарастват с 18% спрямо 2014 г., като представляват около 5% от общите в страната. Увеличение е налице и при площите с технически култури, включително и тютюн с 14%. На срещата стана ясно, че в кампанията по директни плащания през 2018 г. е отчетен трикратен ръст на заявените площи по СЕПП с тютюн спрямо 2014 г. „Тук се намират 11% от общо заявените площи с тютюн в страната. Чувствително увеличение за периода е налице и при заявените площи с картофи – с 52%, и с кориандър – с 15%“, посочи Василева.

Тя изтъкна, че в животновъдството в Пазарджишка област важно място заема свиневъдството. През 2018 г. броят на свинете се е удвоил спрямо 2014 г. „В областта се отглеждат над 6% от всички свине в страната. Броят на птиците нараства с 16%, а този на овцете с 5%. В рамките на периода добивът на биволско мляко се увеличава 20 пъти, на овче мляко – с 13%, на яйца – с 29%, а на пчелен мед – с около 2%“, уточни заместник-министърът. Тя отбеляза също, че през последните години е налице и увеличение на директната подкрепа за животните. През 2018 г. са заявени с 15% повече говеда за подпомагане в сравнение с 2014 г. и с 19% повече овце-майки и кози-майки. Броят на заявените за подпомагане биволи през годината е 229 при липса на такива през 2014 г.

Пред над 200 земеделски производители от областта експерти на МЗХГ представиха начина и условията на кандидатстване за подпомагане в кампанията за директните плащания. Стопаните бяха запознати и с предстоящите приеми по ПРСР и ПМДР в програмния период 2014-2020 г., както и с държавните помощи в сектор "Земеделие" за 2020 г. По време на срещата бе представена и актуална информация за хода на преговорния процес за новата Обща селскостопанска политика, както и за новостите в сектор "Животновъдство".

Над 40 на сто от финансираните проекти по ПРСР в Пазарджишко са на млади фермери
6391
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
До 25 ноември прозорецът ще бъде отворен
Младите биофермери ще са с предимство в приема на проекти по подмярка 6.1
До 2 седмици и останалите би трябвало да получат авансовите си плащания
ДФЗ преведе първия транш по почти половината проекти за млади фермери
Процедурата продължава с оценки за съответствие и допустимост на разходите
Готово е предварителното класиране за стартовата помощ за младите фермери
Отлага се приемът по подмярката за селски туризъм заради прецизиране на терминологията
Отварят приема по подмярката за млади фермери до 2 седмици
От стартовата помощ за млади фермери отпадат зайците и пъдпъдъците
Европейски регламент
Европейската сметна палата с доклад за насърчаване на младите фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини