Начало » Важно за фермера » Гори и екология
13.02.2020 г.

Започва проверка за нерегламентирано горене на отпадъци от топлофикации

По нареждане на Върховната административна прокуратура
Започва проверка за нерегламентирано горене на отпадъци от топлофикации

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Обект на проверката следва да бъдат ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации, посочват от ВАП.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО. Министерството на околната среда и водите следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР и съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП, става ясно от разпореждането.

От "Топлофикация-Перник" АД обаче веднага обявиха, че не се горят каквито и да било отпадъци, било то от България или отдруги страни. "По повод информацията, че в „Топлофикация-Перник“ АД е назначена проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, искаме за пореден път да изясним реалните факти:

Държим ясно да заявим, че в „Топлофикация-Перник“ АД не се горят каквито и да е било отпадъци, било то от България или от чужди страни. Ние нямаме разрешение за извършване на тази дейност. Това, че имахме инвестицонно намерение, съвсем не означава, че го правим без разрешение. По искане на РИОСВ – Перник през ноември 2018 година осъществихме 72-часово пробно изгаряне на РДФ и това е единственият път, в който сме извършвали тази дейност!

Още миналата година чрез уведомително писмо декларирахме пред екоинспекцията желанието ни да бъде незабавно прекратена процедурата по разглеждане на инвестиционното предложение за "Добавяне при работа на горивната инсталация на ТЕЦ "Република" за производство на електрическа и топлинна енергия на допълнителни горива – биомаса, шисти и RDF". Причината бе големият негативен отзвук. Не искахме да се създава излишно напрежение в града ни.

Единственото инвестиционно намерение, което сме внесли към настоящия момент, е за заместване на част от въглищата с биомаса. За него се провежда нова процедура съгласно Закона за опазване на околната среда.

Искаме да напомним, че във връзка с изпълнение на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух сме предоставили на общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник достъп до камерите си, за да може да се осигури постоянно видеонаблюдение на подаваното гориво от всички точки към котелния цех, както и на общото място за съхранение на горивото. На партера в сградата на община Перник е поставен монитор, така че да може да бъде осъществяван и непрекъснат граждански контрол. Всички сами могат да следят дейността ни и да се убедят, че при нас се горят единствено и само разрешените въглища.

Както при всяка една проверка, ще окажем пълно съдействие на институциите и се надяваме за пореден път да се потвърди, че стриктно спазваме законите", изтъкват от „Топлофикация-Перник”.   

Започва проверка за нерегламентирано горене на отпадъци от топлофикации
10322
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
До 2030 г. процентно се увеличава делът на
Европарламентът с нови предложения за рециклиране на хранителните отпадъци
Преход към кръгова икономика в дървопреработката
България е сред първенците по отпадъци на глава от населението в ЕС
Поглед към бъдещето
Тор от млечнокисели бактерии намалява необходимия азот с 30 процента
БАН
Нова апаратура ще изследва агробиоотпадъците и лечебните растения
Проект за наредба
Земеделското министерство няма да съгласува новата наредба за площадките за отпадъци
В рамките на проект по оперативната програма за околна среда
Технология за преработка на отпадъци в компост ще стимулира биоземеделието във Вълчи дол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини