Начало » Новини » Коментари
10.02.2020 г.

До 1 март ще бъде готов наръчникът за директните плащания 2020

Важно за фермера
До 1 март ще бъде готов наръчникът за директните плащания 2020

sinor

Наръчникът за директните плащания за тазгодишната кампания ще бъде готов и публикуван за нейното начало, което започва на 1 март. Това увериха от министерството на земеделието, припомняйки, че до 17 февруари продължава обсъждането на промените в наредба 3 за прилагане на схемите за директните плащания. Веднага след одобрението им и обнародването в „Държавен вестник“ наръчникът ще бъде разпратен до общинските и областни служби.

Ще припомним, че схемите за подпомагане остават непроменени, като корекции се предвиждат в сроковете за наличността на междинните култури, при доказване на количествата мляко за някои от схемите при животновъдите, а също и при контрола на обвързаната подкрепа за зеленчуците.

Като надекларирани ще се приемат всички площи за подпомагане по схемата за обвързана подкрепа, където се установи култура, различна от домати, пипер и краставици - оранжерийно производство, моркови, зеле, дини и пъпеши.

Проблемът със схемите за източване на обвързаната подкрепа при зеленчуците предизвиква въвеждането и на нови слоене, по които фонд „Земеделие“ ще налага санкции, съобщиха от ведомството. Субсидии няма да се изплащат за всички за площи, които незаконно са опожарявани и това е доказано от властите в периода до 9 юни, когато приключва кампанията по директните плащания.

Наказания ще има и за разоравани постоянно затревени площи, намиращи се в защитени зони в Натура 2000, което се установи при проверките. Инспекциите ще се извършват автоматично през системата.

В новия наръчник се дава и точно определение на агротехническо мероприятие, според което те представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведени агротехнически мероприятия и за растителна защита.“.

Ще припомним, че средствата се изплащат за допустима площ в стопанството от минимум 5 декара и минимален размер на парцела от 1 дка. Земеделските площи, които се подпомагат, са обработваеми земи, постоянно затревени площи и трайни насаждения, върху които се извършва земеделска дейност, т.е. да се произвежда земеделска продукция, да се извършва паша или да се поддържат в състояние, което ги прави подходящи за обработване или паша, за да бъдат допустими за подпомагане.

Освен това земите под угар са допустими за подпомагане, когато върху тях е извършена най-малко една почвена обработка (изораване или дисковане) до 31 май на годината на кандидатстване и максималната височина на тревостоя не надхвърля 0.5 м.

Постоянно затревените площи са допустими за подпомагане, когато на тях има не повече от 100 броя дървета и/или храсти на хектар с височина над 0.5 м. (за орлова папрат, чемерика, айлант, къпина, клек, хвойна и аморфа – независимо от височината), които са с мозаечно разположение;

разпръснато разположените на тях сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени заемат не повече от 10 % от общата площ, след изключване на компактните (над 100 кв. м.) неподходящи за подпомагане площи;

постоянните пасища се използват за паша, като при заявяването им в ИСАК се следи за гъстота от минимум 0.15 ЖЕ/ха;

ливадите за косене се поддържат с максимален тревостой от 0.7 м във всеки момент на годината;

на постоянно затревените площи, поддържани в състояние, позволяващо извършване на паша или косене, е извършена минимална земеделска дейност, съгласно Наредбата за критериите за допустимост на земеделските площи и в същото време максималният тревостой във всеки момент от годината не трябва да надхвърля 0.35 м.

Трайните насаждения са допустими за подпомагане, когато:

най-малко 70 % от растенията в парцела след изключване на недопустимите части, са живи (неизсъхнали);

почвената повърхност в междуредията се поддържа с подходящи обработки или косене според прилаганите системи (угарна, чимово-мулчирна, мулчирна или ливадно зачимяване).

Земеделските площи, с които се кандидатства, трябва да бъдат на разположение на кандидата, което се проверява в специализиран софтуер за наличие на регистрирано валидно правно основание.

При попълването на заявлението за подпомагане на земеделските стопани ще бъде предоставен документ, в който са отбелязани допуснатите грешки, които могат да доведат до отказване или намаляване на размера на субсидията. Важно е кандидатът да прегледа много внимателно евентуалните грешки и да прецени дали желае да въведе корекции в заявлението с цел минимизиране и избягване на пропуски.

От изключителна важност е земеделският стопанин да се запознае подробно със съдържанието на заявлението, което подписва. Много съществено е да не пропусне да заяви участие по всички схеми, за които отговаря на условията за подпомагане. Ако е пропуснато да се заяви участие по някоя от схемите след това по нея няма да му бъде отпусната субсидия. Затова е препоръчително земеделският стопанин да обърне изключително внимание на частта от заявлението, в която отбелязва схемите, за които кандидатства за подпомагане

И тази година фермерите ще имат възможност за електронно подаване на документи.

Според промените в наредба 3, която предстои да бъде одобрена, е записано, че Разплащателната агенция създава и поддържа Система за електронни услуги (СЕУ), чиято функция е свързана с:

1. Предоставяне на възможност на кандидатите за подпомагане за получаване на информация със справочна цел, в т.ч. географска, финансова и друга извлечена от базите данни на системите на ДФЗ-РА.

2. Осигуряване на възможност за електронно подаване на заявления за подпомагане по схемите и мерките, администрирани от ДФЗ- РА.

3. Осигуряване на среда за комуникация и обмен на документи и информация между кандидатите за подпомагане и ДФЗ-РА.

4. Осигуряване на свързаност с регистрите от държавната администрация.

5. Предоставяне на информация в публичната  и персоналната част на системата, съгласно приложимото законодателство.

Достъпът до СЕУ от  кандидатите за подпомагане по схемите и мерките, прилагани от ДФЗ-РА се извършва след предварителна регистрация.

До 1 март ще бъде готов наръчникът за директните плащания 2020
30180
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Да си отдъхнем!
Фермерите се сдобиха с наръчник за Кампания 2023
Министерство на земеделието
Наръчникът за директните плащания за 2022 г. е достъпен за фермерите
Наръчник 2021 г. - последна част
Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.
Наръчник Кампания 2021 г. - четвърта част
Схемите за обвързана подкрепа за овце, кози и биволи плюс държаваната помощ през 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини