Начало » Новини » Коментари
06.02.2020 г.

Трифонов: Гръцката череша вдигна цените на едро по борсите до 3,72 лв., което е с 30% повече от 2018 г.

Време е за пълен обрат в политиките при плодовете и зеленчуците
Трифонов: Гръцката череша вдигна цените на едро по борсите до 3,72 лв., което е с 30% повече от 2018 г.

sinor

За първи път министерството на земеделието даде цялостна и напълно точна статистика за трагичното състояние в сектор плодове и зеленчуци, където вносът тотално е натиснал българското производство, а цените играят в полза на чуждото земеделие. Така председателят на Съюзът на българските градинари Слави Трифонов определи състоянието в бранша в момент, когато държавата и земеделците трябва да се готвят за новия програмен период.

„Статистиката за миналата година ясно показва, че е време за пълен обрат в политиките на държавата по отношение на градинарството, затова ще настояваме администрацията да направи съответните анализи, преди да започне работа по бъдещия Национален стратегически план“, посочи за Синор.бг Трифонов.

По данни на министерството на земеделието за периода от първи януари до 30 ноември 2019 г. вносът на ябълки съществено превишава вътрешното производство, като за 11-те месеца по линия на вътрешнообщностните доставки в страната са влезли 61 102 т ябълки, при българско производство от 50 297 т. Неслучайно в момента няма и грам българска ябълка в търговските вериги. Същото е положението и при крушите, където родната продукция на пазара е била 2 501 т, а вносът - 3 165 т.

Проблемът с вноса засяга сериозно и потребителите, защото външните цени съществено превишават тези на родната продукция.

Ценовият бум стресна пазара миналия юни, когато при черешите заради дъждовете родната продукция изгни по дърветата, а борсите масово бяха залети от гръцка стока, посочи още Трифонов. „Проблемът е, че по сергиите масово имаше етикети с лъжливи надписи „български череши“, което допълнително заблуждаваше потребителите“, коментира още експертът.

Потвърждение за гръцката „инвазия“ са и данните на министерството на земеделието, според които цените на едро през юни 2019 г. са достигнали 3,72 лв. за кг., при 2,88 лв. – през 2018 г. Така само за една година борсовите цени при черешите са скочили с близо 30%.

Дефицитите от българска стока дават отражение и върху пазара със зеленчуци, където средногодишните цени на всички зеленчуци през 2019 г. превишават стойностите спрямо 2018 г. - с изключение при червените чушки, сочи анализът на МЗХГ.

Най-голямо е поскъпването при доматите и краставиците. Ако през 2018 г. килограм домати средно се е търгувал по 1,81 лв., то през миналата година надминава два лева, достигайки 2,05 лв. При краставиците средните стойности през миналата година са 2,25 лв., при 2,03 лв. през 2018 г.

В момента български производители на плодове и зеленчуци се представят на Международното изложение ФРУТ ЛОГИСТИКА (FRUIT LOGISTICA) в Германия, което се откри на 5 февруари и ще бъде закрито утре 7 февруари. Веднага след това браншовиците планират срещи с представители от министерството на земеделието по актуални теми, свързани с вътрешната организация на пазара.

Трифонов: Гръцката череша вдигна цените на едро по борсите до 3,72 лв., което е с 30% повече от 2018 г.
14567
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги
Преговори
Гръцките фермери отново плашат с протести през януари 2018 г.
Гръцките фермери заплашват да започнат да блокират и железопътната инфраструктура
Протестите на гръцките фермери се преместиха към границите с Македония и Албания
Гръцките фермери започват символични протести, без блокада на границата
Предстоящо
Гръцките фермери готвят за 23 януари нови блокади
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини