За пореден път Съюзът по хранителна промишленост в партньорство с министерството на земеделието, агенцията по храните и федерацията на техническите съюзи организира организира на 21 февуари Национална научно-практическа конференция с международно участие. Форумът е в рамките на традиционното пролетно изложение АГРА 2020.
Освен актуалните проблеми, свързани с хранителната индустрия, сред обсъжданите теми ще бъдат още законодателните промени в областта на храните, здравословното хранене, производството на малките занаятчийски семейни ферми, бъдещето на биопроизводството, изискванията към опаковките и самоконтрола и др.
Форумът ще се проведе от 10 часа на 21 февуари в 7 палата на „Международния панаир“ в Пловдив.
Ето и част от лекциите
Добавки в храни – регулиране и съвременни законодателни изисквания - Общи принципи и разрешителни процедури за добавките, ензишмите и ароматизантите в храните съгл. Регламент (EC)
- Общностни списъци, употреба и етикетиране на разрешените добавки в храните съгл. Регламент (EC) №1333/2008;
- Общностен списък, употреба и етикетиране на на разрешените ензими в храните съгл. Регламент (EC) №1332/2008;
- Общностен списък, употреба и етикетиране на разрешените ароматизантни и определени съставки с ароматични свойства в храните съгл. Регламент (EC) №1334/2008;
- Актуални проблеми свързани с употребата на добавките в технологичната практика.
Хранителни добавки - презентация на БАБХ - Общи и специфични изисквания към хранителните добавки. Условия за употреба на витамини, минерални вещества, растения и екстракти от тях в хранителните добавки съгл. Наредба №47/2004 г. на МЗ и Директива 2002/46/ЕО;
- Етикетиране, пускане на пазара и контрол върху хранителните добавки съгл. Наредба №47/2004 на МЗ и Директива 2002/46/ЕО;
Европейските схеми за качество – задължителни и незадължителни термини и др.