Начало » Новини » Страната
24.01.2020 г.

На съд за схеми с ДДС при продажба на маслодаен слънчоглед

Вижте схемата
На съд за схеми с ДДС при продажба на маслодаен слънчоглед

В началото на м. октомври 2010 г. обвиняемият К. помагал в учредяването на търговско дружество „Б.Б. 1966“ ЕООД със седалище и адрес на управление в с. Ракево, област Враца. Едноличният собственик на капитала и управител бил Б.Б. Фирмата била вписана в Търговския регистър, регистрирана в ТД на НАП – Велико Търново, офис гр. Враца, както и по ЗДДС. Счетоводното й обслужване се извършвало от В.Г. на основание сключен договор разказват от Прокуратурата.

Дружеството основно се занимавало с покупко-продажба на земеделска продукция, като негов фактически представител действал обвиняемият К. Година по-късно той бил писмено упълномощен от Б.Б. с широк кръг управителни и представителни права.

В началото на м. ноември 2011 г. фирмата разполагала с над 500 тона маслодаен слънчоглед, придобит от неустановени по делото земеделски производители от района на гр. Криводол и без съставяне на счетоводни документи. Й.К. търсел възможност да го препродаде.

През м. ноември 2011 г. била извършена доставка на 232.175 тона зърно-слънчоглед от „Б.Б. 1966“ ЕООД на „И.“ АД, за което били съставени фактури.

След изпълнението на тази сделка обвиняемият К. продължил да търси клиенти, за да продаде останалото количество стока. В резултат бил сключен договор за покупко-продажба на 300 тона маслодаен слънчоглед реколта 2011 г. с „О.К.“ ООД, на цена от 635 лева на тон без включен ДДС. Разходите за транспортирането му до склад в гр. Враца следвало да бъдат поемани от продавача.

Египет напазарува над 100 000 тона растителни масла чрез международен търг

Фирмата-получател заплатила на „Б.Б. 1966“ ЕООД сумата от 228 600 лева, представляваща стойността за договорените 300 тона маслодаен слънчоглед заедно с начисления ДДС. Въпреки постигнатите уговорки продавачът не доставил изцяло платеното количество стока. Поради тази причина било извършено намаление на задълженията към „О.К.“ ООД.

Впоследствие, при подаването на документи в ТД на НАП, обвиняемият К., при посредничество на В.Г., потвърдил неистина в справка-декларация и в дневника за покупки за данъчния период за м. ноември 2011 г. При водене на счетоводството на „Б.Б. 1966“ ЕООД бил използван документ с невярно съдържание – данъчна фактура, в която било посочено получаване на реално осъществена облагаема доставка. При разследването обаче е било установено, че тя е фиктивна.

На управляваното от обвиняемия дружество била извършена данъчна ревизия по ЗДДС, приключила с акт. С него било прието, че за „Б.Б. 1966“ ЕООД не е налице право да ползва данъчен кредит в размер на 65 312 лева по фактура за извършена доставка. На дружеството бил установен ДДС за довнасяне в същия размер.

На 25.07.2012 г., два дни след връчване на ревизионния акт на В.Т. - пълномощник, отговарящ за счетоводството на фирмата, дружествените дялове на „Б.Б. 1966“ ЕООД с договор за продажба били прехвърлени на Б.М. Това било уговорено и организирано от обвиняемия К., който обяснил на новия собственик, че по този начин си „осигурява постоянна работа“.

За описаните по горе деяния Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Й.К. за престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1, т. 2, т. 6 и т.7 от Наказателния кодекс.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Й.К. да продължи в съда.

На съд за схеми с ДДС при продажба на маслодаен слънчоглед
26168
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Добрите практики
Дълбоко забравеният лен вдъхва надежди за разнообразяване на културите
Стартовата цена за маслодаен слънчоглед в Украйна е $280-295/т EXW
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини