Начало » Новини » Интервю
08.03.2021 г.

Дълбоко забравеният лен вдъхва надежди за разнообразяване на културите

Добрите практики
Дълбоко забравеният лен вдъхва надежди за разнообразяване на културите

Wikipedia

Точно преди пролетната сеитба, когато земеделците планират стратегиите си за разнообразяване на културите, ще ви припомним една позабравена за условията на България култура, която се оценява като изключително ефективна за отглеждане в географските ни ширини, а именно - маслодайният лен. До 1989 година традициите в страната бяха основно при отглеждането на влакнодайните сортове лен и това беше свръзано с добре развитата текстилна индустрия, която обаче под „чехъла на демокрацията” скоропостижно беше погубена - като повечето сектори от леката промишленост.

Фермерите от Южна България обаче помнят добрите традиции и когато външните пазари потърсиха суровина за маслодайната и горивна индустрия, по-напредничавите сред тях избраха маслодайните сортове лен като добра алтернатива в сеитбообращението.

Добър пазар на този етап е Франция, където съществуват модерни мощности за преработка на ленено семе, затова и през последните години земеделци от южните части на страната са се захванали активно с отглеждането на маслодаен лен. Интерес проявяват и техни колеги от Северна България.

„Културата е изключително успешна, а и в условията на безорно земеделие се отблагодарява с добри добиви – средно около 200 кг от декар”, посочи за Синор.бг Борислав Петков, фермерът от хасковското село Лесово, който през последните години активно залага на no till-земеделието.

Зелени практики

Заради сушата през миналата година цените са достигнали доста високи нива - в зависимост от качеството те са се движели между 1,20 и 1,40 лв. за килограм. За сравнение, в години на свръхпроизводство тези цени са били около 60-80 ст. за килограм. Според Петков, ако българската държава имаше политика за насърчаване на преработката на ленено масло, редица земеделци биха възстановили това производство. „Когато добавяш принадена стойност, тогава и износът ще носи повече постъпления от селскостопанските продукти , а това е сериозен пропуск в приоритетите за насърчаване на инвестициите в страната”, коментира още земеделецът. Припомняйки, че международното търсене на ленено семе ще нараства.

Колкото до историята с производството на лен в България, ще посочим, че той е познат от хилядолетия по нашите земи. А само в дивата природа се срещат двадесет вида - планински лен, австрийски лен, зимен лен (Linum bienne), нежен, главест, щитовиден, стабилен лен, старопланински лен, жълт, влакнест, едностълбчест, жилчест, възлоцветен лен, паласиев лен, изправен, кримски, теснолистен, тракийски лен, тристълбчест и едножилков лен.

Ленът се сади при оптимална температура на земята от 10-12 градуса по Целзий, като дълбочината на корена му е около 40 сантиметра. Именно в този слой той се нуждае от добра хранителна среда.

Основното му предимство е, че е сухоустойчив, обича сухия климат и е сравнително лесен за отглеждане. Най-високата нужда от поливане има в първите 2-3 седмици след засаждането му.

Екатерина Стоилова

Дълбоко забравеният лен вдъхва надежди за разнообразяване на културите
23085
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Парламентарната комисия по земеделието прие на първо четене промените в Закона за кадастъра и имотния регистър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини