По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) за пазара на свинско месо у нас средната изкупна цена през 2019 г. е била 2,82 лв./кг живо тегло. Поскъпването е осезаемо и то под въздействието на европейския пазар, а също и в резултат от кризата с Африканската чума по свинете, масово обхванала Северна България през миналата година, съобщиха от министерството на земеделието.
В резултат покачването е по-чувствително в последните 2 месеца на 2019 г. - при средните изкупни цени на угоените прасета. През декември 2019 г. поскъпването е било 32,1% спрямо цената през декември 2018 г. За различните области ценовото движение варира, като по-слабо изразено е в Благоевград и Кюстендил -едва с 4,9%, докато в Кърджали достига 43,4%.
Данните показва, че при търговията на едро и на дребно със свинско месо също има увеличение на средните цени. Спрямо 2018 г. то е между 3,6% и 8,5%. За декември 2019 г. промяната спрямо година по-рано е между 23,7% и 32,8% за различните разфасовки.
По-слабо изразено е покачването при предлагането на дребно в магазинната мрежа. Различните видове разфасовки свинско месо са поскъпнали през декември 2019 г. спрямо декември 2018 г. с 5% в Смолян до близо 41% в Габрово за свинския бут, и от 10,6% в Перник и София до 32,4% във Велико Търново за свински врат.
Изменението в страната е по-бавно на фона на общите промени в пазарната ситуация на Общия европейски пазар. Тенденциите са под влияние на световната конюнктура на пазара със свинско месо. Основен фактор за нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз, а оттам и в България, е засиленото търсене от Китай. Най-големият потребител на свинско месо в световен мащаб е Китай, чието поголовие от свине е засегнато от АЧС. Избухването на Африканската чума по свинете в Азия оказва силно влияние върху пазарите на месо. В краткосрочен план, значителното увеличение на търсенето на месо в Китай се очаква да доведе до пренасочване на търговията към Китай, особено за свинското месо, но също така и за други видове месо.
Това ще продължи да оказва натиск за повишение на цените на свинското месо както на световния, така и на европейския пазар.
Китайски банки изкушават бъдещите си вложители със свинско
По данни на Европейската комисия, от втората половина на март 2019 г. насам се наблюдава увеличение на средните цени на свинското месо в Европейския съюз. Среднопретеглената изкупна цена на окачествено свинско месо от клас „Е” средно за целия ЕС за ноември 2019 г. е 186,4 евро за 100 кг кланично тегло, което е с 39% по-висока цена спрямо тази от януари 2019 г.
Най-голям ценови ръст на годишна база се отбеляза в Белгия и Латвия – с близо 66%. През първите десет месеца на 2019 г. общият експорт на свинско месо от ЕС за трети страни нараства със 17,5% спрямо същия период на 2018 г., възлизайки на близо 3,9 млн. тона. Това се дължи основно на ръст в износа за Китай с 63,4%, до 1,8 млн. тона.
Прогнозата на ЕК е тенденцията на покачване на цените да продължи и през 2020 г., като те могат да паднат рязко в зависимост от скоростта на възстановяване на китайското производство и доколко ще нарасне производството в конкуренти на ЕС като САЩ, Бразилия и Канада.