Начало » Новини » Коментари
13.01.2020 г.

Животновъди се отказват от иновации по подмярка 16,1 заради калпави критерии

Приемът се затваря на 17 януари 2020 г.
Животновъди се отказват от иновации по подмярка 16,1 заради калпави критерии

sinor

Броени дни преди да приключи приемът на проекти по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“, където се подпомагат предложения за иновации в земеделието и животновъдството, мнозина от потенциалните кандидати са убедени, че тази подмярка е неработеща заради нефункционалните критерии за оценка на проектите. Особено тежко е положението в животновъдния отрасъл, който формално беше поставен сред приоритетите, но отливът на фермерите е голям и причината за това не е у кандидатите, посочиха за Синор.бг хора от бранша.

Ще припомним, че приемът започна на 17 ноември 2019 г. и ще приключи на 17 януари, а предвиденият бюджет по тази мярка е 20 млн. евро, или 39,116 млн. лв.

Според условията средствата се дават за оперативни групи, създадени от фермери и представители на институтите към Селскостопанска академия или други висши училища, които въвеждат иновации в пряката земеделска работа.

Идеята по своята същност е изключително добра и в Европейския съюз се прилага успешно. Проблемът у нас е, че са прокарани дълбоко необмислени критерии, които е невъзможно да се приложат в практиката.

Немалка част от животновъдите например са искали да въведат дигитални технологии, с които да измерват дажбите за фуражите, влажността в помещенията и други технологични условия, необходими за правилното отглеждане на животните. Всичко това се изпълнява чрез софтуер, който обаче освен че трябва да се създаде, е необходимо и да бъде поддържан от ИТ фирмите. В същото време чиновниците са поставили таван от 20% за разходите за софтуер, които фермерите не могат да надвишават в рамките на един проект по тази подмярка. С този таван на практика се обезсмисля въвеждането на каквато и да е иновация, тъй като всеки софтуер изисква поддържане, а тези разходи са много над предвидените в критериите 20% от стойността на проектите, посочиха хора от бранша.

Въпросът е защо една дългоочаквана от стопаните мярка блокира заради толкова важен елемент като разходи за софтуер и програмиране. Вероятно, за да има само формално отваряне на мярка, чийто бюджет едва ли ще бъде усвоен. Остава да видим колко проекта и на каква стойност са подадени за последните два месеца.

Екатерина Стоилова

Животновъди се отказват от иновации по подмярка 16,1 заради калпави критерии
6849

Последни материали
Виж
Оценката за царевицата обаче е благоприятна
ЕК понижи рязко прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС
Над 330 участници се запознаха с дейността на успели производители
Седем ученици са отличени във фермерски конкурс на МЗХГ и МОН
Прецизират се основанията при актуализиране на комплексно разрешително
Понижават таксата по обединената процедура за задължителната ОВОС
Доц. д-р Антоний Стоев
Неотложно за овощната градина!
МАНЕКРО - новият розов домат ускорено печели доверието на стопаните
Болести по зеленчуците през юли - профилактика и лечение
Свързани материали
Виж
Насочен към студенти и учени
Институтът за иновации официално действа като хъб по храните за България
Одобрение
Институтът за агростратегии и иновации стана първият хъб в България
Днес в брюксел
Зелената архитектура е тема на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел
Комитет по наблюдение на ПРСР
Ден преди да изтече приемът на проекти за иновации, срокът се удължава до 17 февруари
Назначения
За иновациите в Селскостопанска академия вече ще отговаря проф. Венера Цолова
На 5 и 6 декември
Конференция за стартиращ бизнес и иновации в хранителната индустрия
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам