Начало » Новини » Коментари
13.01.2020 г.

Животновъди се отказват от иновации по подмярка 16,1 заради калпави критерии

Приемът се затваря на 17 януари 2020 г.
Животновъди се отказват от иновации по подмярка 16,1 заради калпави критерии

sinor

Броени дни преди да приключи приемът на проекти по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“, където се подпомагат предложения за иновации в земеделието и животновъдството, мнозина от потенциалните кандидати са убедени, че тази подмярка е неработеща заради нефункционалните критерии за оценка на проектите. Особено тежко е положението в животновъдния отрасъл, който формално беше поставен сред приоритетите, но отливът на фермерите е голям и причината за това не е у кандидатите, посочиха за Синор.бг хора от бранша.

Ще припомним, че приемът започна на 17 ноември 2019 г. и ще приключи на 17 януари, а предвиденият бюджет по тази мярка е 20 млн. евро, или 39,116 млн. лв.

Според условията средствата се дават за оперативни групи, създадени от фермери и представители на институтите към Селскостопанска академия или други висши училища, които въвеждат иновации в пряката земеделска работа.

Идеята по своята същност е изключително добра и в Европейския съюз се прилага успешно. Проблемът у нас е, че са прокарани дълбоко необмислени критерии, които е невъзможно да се приложат в практиката.

Немалка част от животновъдите например са искали да въведат дигитални технологии, с които да измерват дажбите за фуражите, влажността в помещенията и други технологични условия, необходими за правилното отглеждане на животните. Всичко това се изпълнява чрез софтуер, който обаче освен че трябва да се създаде, е необходимо и да бъде поддържан от ИТ фирмите. В същото време чиновниците са поставили таван от 20% за разходите за софтуер, които фермерите не могат да надвишават в рамките на един проект по тази подмярка. С този таван на практика се обезсмисля въвеждането на каквато и да е иновация, тъй като всеки софтуер изисква поддържане, а тези разходи са много над предвидените в критериите 20% от стойността на проектите, посочиха хора от бранша.

Въпросът е защо една дългоочаквана от стопаните мярка блокира заради толкова важен елемент като разходи за софтуер и програмиране. Вероятно, за да има само формално отваряне на мярка, чийто бюджет едва ли ще бъде усвоен. Остава да видим колко проекта и на каква стойност са подадени за последните два месеца.

Екатерина Стоилова

Животновъди се отказват от иновации по подмярка 16,1 заради калпави критерии
5210

Последни материали
Виж
От началото на годината
Предотвратен е внос от Турция на над 27 тона чушки и нар с пестициди
Една четвърт са фалитите в земеделието в ЕС за 15 години
Близо 170 хиляди български ферми са престанали да действат между 2010 и 2016 г.
Защо да изберете пневматичната сеялка на MONOSEM за пролетна сеитба 2020?
SWOT-анализ на УНСС
Дали новата ОСП ще насърчи кръговата икономика в земеделието
Може да получи до 10 години затвор
Земеделски производител на съд за даване на подкуп
Консултативен съвет
Тютюнопроизводителите търсят европодкрепа за продължаване на националната помощ
Свързани материали
Виж
Комитет по наблюдение на ПРСР
Ден преди да изтече приемът на проекти за иновации, срокът се удължава до 17 февруари
Назначения
За иновациите в Селскостопанска академия вече ще отговаря проф. Венера Цолова
На 5 и 6 декември
Конференция за стартиращ бизнес и иновации в хранителната индустрия
Предстоящо
Танева пред седмата академия за фермери „Свят на възможности“
Още едни неусвоени средства
Светлана Боянова: Фермерите са демотивирани да кандидатстват за иновации по подмярка 16,1 от ПРСР
Партньорство
Танева: Работим в посока науката да отговори по-детайлно на нуждите на бизнеса
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам