Някой малки хитрини ще ви помогнат да съхранявате правилно зеленчуците в дома. Тези съвети ще ви спестят пари в зимните месеци когато зеленчуците са скъпи. Разберете кои плодове и кои зеленчуци се съхраняват в хладилник и кои трябва да са в стаята и още...
- Ще съхраните по-дълго време тиквички или краставици, ако ги сложите в пластмасови торбички или емайлирани съдове и ги държите на най-долната лавица на хладилника, без да ги покривате с капак.
- За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязани късчета хрян.
- Солените краставички ще бъдат по-вкусни и ще издържат по-дълго, ако прибавите към маринатата малко горчица.
- Доматите и чушките се запазват по-дълго, ако са сложени в кошница, закачена в затъмнено проветриво помещение.
- Зелените краставици могат да се запазят свежи няколко дни, ако държите ¾ от опашките им потопени във вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.
- Маслините имат по-приятен вкус, ако ги съхранявате в растително масло, към което сте добавили нарязан магданоз и парченце лимон. Преди да сложете маслините в буркана, добре е да ги попарите с топла вода, за да изглеждат по-красиви.
- За да съхранете по-дълго киселото зеле, прехвърлете в стъклени буркани и го залейте с растително масло, така че да се получи два пръста пласт над повърхността на зелето.
- За по-дълго съхранение на картофи се препоръчва да купувате от късните сортове. Наредете ги в дървени или картонени кутии с отвори и ги съхранявайте в сухо помещение при температура 3-5 градуса.