Начало » Пазари » Зърно
01.01.2020 г.

Големите зърнопроизводители в Русия не желаят държавен контрол

Какво правят конкурентите
Големите зърнопроизводители в Русия не желаят държавен контрол

sinor

Руският зърнен съюз е помолил вицепремиера на страната Алексей Гордеев да не подкрепя разработения от министерството на селското стопанство законопроект, предвиждащ създаването на обща информационна система за контрол върху всички етапи от производството и продажбата на зърно и продукти от преработката му, става ясно от писмо на организацията, цитирано от агенция „Интерфакс”. От съюза смятат, че предложените мерки ще доведат до увеличаване на разходите с 25-30 млрд. рубли (360-430 млн. евро по текущия курс – бел. ред.) годишно. „Това ще се отрази на реалния разполагаем доход на населението на Руската федерация и на конкурентоспособността на изнасяното зърно на външните пазари. А като се вземат предвид и останалите участници на пазара, фактическите разходи ще бъдат още по-големи”, се посочва в писмото.

В документа се отбелязва също, че предвижданото в законопроекта задължително извършване на тестове в акредитирани  лаборатории на всеки етап на производството и предаването на зърното и продуктите от преработката му за съхранение също ще увеличи финансовото натоварване върху участниците на пазара. „Налагането на лабораторни експертизи в този случай води само до дублиране, тъй като в момента практически всеки голям производител, склад или преработващо зърното предприятие разполага с напълно оборудвани лаборатории. По наши оценки минималната стойност за лабораторната оценка на тон зърно ще излиза 50-70 рубли за тон. При реколта от 70 млн. тона минималните разходи по тази контролно-надзорна функция за участниците на пазара ще достигне3,5-5 млрд. рубли”, изтъкват експертите.

Освен тона от съюза не изключват вероятността от подновяването на данъчните измами на пазара на зърно, които в момента са сведени до минимум чрез прилаганата от руската Федерална данъчна служба „Харта в областта на селскостопанската продукция”.

От министерството на селското стопанство обаче смятат, че липсата на контрол върху качеството на зърното създава сериозни рискове за забрана на износа, което ще ощети още повече производителите, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на ведомството. „В момента липсата на необходимия контрол в тази област създава рискове други държави да забранят доставките на руската продукция от аграрно-промишления комплекс на своя територия, което може да доведе до значителни щети за родните компании”, смятат в министерството.

Оттам посочват, че производството на зърно е основата на руския аграрно-промишлен комплекс и е най-големият подотрасъл от селското стопанство, от чието развитие до голяма степен зависи продоволствената сигурност на страната. В същото време обаче осигуряването на качеството и безопасността на зърното в момента не е напълно регламентирано. За да бъде гарантиран напълно държавният контрол върху качеството на зърното, от ведомството са разписали поправки в закона „За зърното”, установяващи създаването на пълноценна система за проследяване на зърното на територията на страната, се припомня в документа. Планира се системата да съдържа информация за всички предприятия, включени във всички етапи на производството и продажбата на зърно и продукти от преработката му, за държавните органи, прилагащи контрола в тази обладн, както и за стоковите и потребителските качества на продукцията. В законопроекта пълномощията за установяване на реда на прилагане на държавния контрол се предоставят на руското правителство.

„Системата ще даде възможност за проследяване не само на движението на продукцията, но и на балансите на всеки склад и силоз за входяща и изходяща продукция, както и балансите за получените суровини и приготвените от тях преработени продукти. Системата предвижда и оформяне на резултатите от лабораторните изследвания на зърното и санитарните сертификати, което ще намали административната тежест върху бизнеса”, аргументират се от министерството. Според негови представители осигуряването на пълна проследимост на зърното ще подобри международното реноме на руските износители на зърно като надеждни доставчици на качествена и безопасна продукция и ще помогне за постигането на целевите показатели във федералния проект „Износ на продукцията на аграрно-промишления комплекс”. 

Големите зърнопроизводители в Русия не желаят държавен контрол
8326
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Общо събрание на НАЗ
Камчийски и варненски фермери се присъединяват към асоциацията на зърнопроизводителите
След протестите
25 хиляди малки зърнопроизводители няма да доказват загуби
Зърнопроизводителите досега не са получавали средства по украинската помощ
Прецизират споразумението с протестиращите фермери в неделя
Министърът посочи как се работи по законодателните промени, за които настояват фермерите
Вътев: Вместо данъчни декларации, от зърнопроизводителите ще се иска само отчет за приходите и разходите
Карта на блокираните пътища
Фермерите се вдигат на протести на 6 февруари, недоволни от държавната подкрепа
От асоциацията се разграничават от искането за оставка на земеделския министър
НАЗ ще блокира 85 точки в страната от вторник, ако не договорят субсидии с правителството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини