Начало » Пазари » Зърно
23.04.2019 г.

Най-големите руски компании учредиха нов Съюз на износителите на зърно

Руското правителство планира с 25 процента ръст в производството на хлебна пшеница
Най-големите руски  компании учредиха  нов Съюз на износителите на зърно

sinor

На 23 април авторитетната руска информационно-аналитична  агенция „Коммерсант“ информира за създаването на нов мощен съюз, обединяващ най-големите компании  износителки за зърнени храни от Русия. Според изданието меморандумът за създаване на съюза е подписан от четири компании, които реализират над една трета от целия износ на зърно от Русия.  Учредителите и участниците в новосъздадения Съюз са  Aston JSC, Glencore Agro MZK LLC, OZK-Yug LLC и RIF Trading House LLC. Изпълнителен директор на съюза ще бъде заместник-генералният директор на UGC Едуард Зернин.

„Организацията планира по-специално да участва в законотворчеството, да идентифицира и приложи най-добрите чуждестранни практики в областта на осигуряване и потвърждаване на качеството на зърното и неговите продукти, да подпомага развитието на специализираните лаборатории и експертните организации, използването на цифрови технологии и информационни системи"  се съобщава в прессъобщението на новата външнотърговска сила.

От „Комерсант” припомнят, че Министерството на земеделието на Руската федерация излезе с идея за създаване на нов съюз още през февруари т.г., но само един месец по-късно през март чиновниците изоставиха тази идеята.  Понастоящем в Русия вече съществуват две основни асоциации, в които членуват и износителите на зърно. Това са Руската зърнена асоциация (RGU) и Националната асоциация на земеделските износители (NAESP).

Естествено възниква въпросът какво провокира създаването на новата и то много представителна структура. Отговорът е в стратегията на президента Владимир Путин и руското правителство за развитие на зърнопроизводството и насърчаване на износа. 

Експортът на аграрни стоки от Русия през последните няколко години нараства главоломно благодарение на пшеницата, констатира  Bloomberg.

Руската пшеница успешно превзема пазарите в Близкия и Средния изток, Северна Африка и азиатския регион, където десетилетия наред САЩ и Евросъюза са били водещи доставчици на зърнени храни. Половината от държавите в света вече  купуват руска пшеница, а пазарният дял на Русия продължава да расте.

Президентът на Русия сподели пред журналисти, че Русия печели от износа на пшеница повече, отколкото от оръжия. Плановете предвиждат увеличение на производството на хлебна пшеница с 25 на сто през следващите 5-6 години. Руското правителство разработва проект за специалната програма за застраховане и кредитиране на  земеделските производители при облекчени условия. Държавата ще инвестира нови средства в развитието на логистичната инфраструктура, складови бази и научната дейност. Специални средства вече се отделят за финансиране на транспортните разходи при доставките на зърно от отдалечените от експортните  терминали региони.

Съгласно актуализираните прогнозни данни на руската компания ProZerno добивът от пшеница  във федерацията през 2019 г. ще възлезе на около  82 млн. т, почти с 10 млн.т повече в сравнение с 2018 г.  Експортният потенциал на Русия през 2019/20 г. вече се оценява да достигне 39,4 млн. т пшеница, което е само с 1,4 млн.т по-малко от рекордния резултат от 2017/18г. и с 4,2 млн.т повече в сравнение с  2018/19 г.

За справка, износът на пшеница от ЕС според Международния съвет по зърното през следващата маркетингова година ще възлезе на 24,7 млн.т, а от САЩ – 27,5 млн.т.

Мая Асенова

Най-големите руски  компании учредиха  нов Съюз на износителите на зърно
12023
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини