Начало » Новини » Света
05.12.2019 г.

Изменението на климата трябва да е приоритет за Европарламента, посочват 32 на сто от гражданите в ЕС

Евробарометър
Изменението на климата трябва да е приоритет за Европарламента, посочват 32 на сто от гражданите в ЕС

sinor

За първи път в проучване на Евробарометър, проведено през октомври тази година, 32 на сто от гражданите на ЕС заявяват, че изменението на климата трябва да е основен приоритет за Европарламента. Шестима от десет европейци пък смятат, че протестите в защита на околната среда, организирани от младите хора, имат пряко влияние върху политиката, съобщиха от пресцентъра на ЕП. Проучването е проведено през октомври 2019 г.

Климатичните промени вече бяха посочени като един от водещите стимули гражданите да гласуват на европейските избори през май, особено за младите хора.

В проучването на Евробарометър също така бе зададен въпросът кой екологичен проблем е най-належащ за разрешаване. Абсолютно мнозинство от европейците (52%) смята, че това е изменението на климата, последвано от замърсяването на въздуха (35%), замърсяването на моретата и океаните (31%), обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%). За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда.

Общо 32% от европейците посочват борбата срещу изменението на климата и опазването на околната среда като най-важния проблем, на който членовете на Европейския парламент трябва да обърнат внимание. Това е най-често посочваният отговор в 11 държави членки, особено сред респондентите в Швеция (62%), Дания (50%) и Холандия (46%).

Председателят на парламента Давид Сасоли (С&Д, Италия), който пристига в Мадрид в понеделник, за да присъства на откриването на конференцията на ООН по изменението на климата (COP25), заяви: „Това проучване показва много ясно, че европейците искат действия от страна на ЕС за борба с изменението на климата. Вчера в Страсбург Европейският парламент одобри резолюция, която обявява извънредно положение в областта на климата и околната среда в Европа и света. Ние се вслушваме в гласа на нашите граждани и подчертаваме необходимостта да се премине от думи към конкретни действия“.

През изминалата година протестите на младежите за повече действия против изменението на климата мобилизираха милиони хора в ЕС и в световен мащаб.

Новото проучване на Евробарометър показва, че близо 60% от европейските граждани са уверени или убедени, че протестите, водени от младите хора, имат пряко влияние върху политиката както на национално, така и на европейско ниво.

В Ирландия (74%), Швеция (71%) и Кипър (70%) е най-голям делът на гражданите, които вярват, че протестите ще доведат до предприемане на политически мерки на европейско ниво в сравнение с 42% от гражданите в Чехия и 47% от гражданите на Обединеното кралство.

53% от българите смятат, че протестите ще доведат до предприемане на мерки на европейско ниво, докато 38% от българските респонденти вярват, че това ще се случи на национално ниво.

От 1973 г. проучванията на Евробарометър измерват обществените нагласи на европейските граждани спрямо ЕС. Настоящото проучване на Евробарометър е проведено от Кантар, между 8 и 22 октомври 2019 г., чрез пряко стандартизирано интервю сред 27 607 граждани на ЕС над 15-годишна възраст от всички 28 държави членки. Пълният доклад от проучването и конкретните данни и ще бъдат публикувани на 10 декември 2019 г.

Изменението на климата трябва да е приоритет за Европарламента, посочват 32 на сто от гражданите в ЕС
5865
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Публикувано изследване на 5 юли
Евробарометър: Бизнесът е скептичен за мерките за борба с корупцията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини