Начало » Новини » Коментари
22.11.2019 г.

Танева: В кризата с чумата оцелях благодарение на науката

Пред бранша
Танева: В кризата с чумата оцелях благодарение на науката

sinor

„В тежката криза с африканската чума по свинете през лятото на тази година оцелях благодарение на българската наука. Изразявам силния си респект към колегите, които дори без заплащане свършиха работата на администрацията от Българската агенция по безопасност на храните, която трябваше да бъде подготвена още през миналата година“. Така министърът на земеделието Десислава Танева изрази дълбоката си признателност към представителите на българските институти и университети, обучаващи ветеринарните кадри в страната, които през лятото на тази година доброволно обикаляха личните стопанства из страната, за да обясняват на хората силната опасност от разпространението на африканската чума. И това е станало независимо от опитите на Танева да предложи заплащане за този извънреден труд.

В резултат на срещите с ветеринарните експерти хората принудително заклаха свинете си, така че силно заразната болест да не се разпространи сред индустриалните ферми, припомни министърът. 

Думите на благодарност Танева отправи пред представителите на институтите и браншовите организации, събрали се на церемонията, на която беше излъчен агробизнесменът за 2019 година – Станчо Станчев, управител на „Ерато СИК“.

В същото време министърът не спести и съкрушителните си думи спрямо бездействието на администрацията на БАБХ, която цяла година не успя да обучи населението в страната как да се предпази от африканската чума, предизвикала кризата това лято. Танева неведнъж е критикувала работата на администрацията, не я спести и сега, като обясни, че в министерството върви преструктуриране с цел да се преодолеят пропуските в работата. В тази връзка Танева посочи, че "сме си направили анализ за пропуските в българската администрация", така че в бъдеще те да бъдат изкоренени. 

„Всички знаем, че без обществената подкрепа никое управление не може да изпълни своите функции. Именно затова и подкрепата на научната общност за мен беше от изключително значение“, посочи още Танева.

Тя отправи и специален поздрав към ректора на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева, чиито експерти които подготвиха SWOT-анализа на тема „Климат и екология“, беше представен от министър Танева пред европейските й колеги в Брюксел преди дни. „Препредавам специалния поздрав от германските експерти, които бяха силно впечатлени от анализа на Аграрния университет“, посочи още Танева. Българските фермерски организации също са дали висока оценка на научната работа, нещо, което напоследък се среща доста рядко. 

Министърът припомни, че на 3 декември в пловдивския университет се организира дискусия по бъдещите зелени практики, които ще се прилагат по ОСП след 2027 година.

Танева: В кризата с чумата оцелях благодарение на науката
13490
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Форум на АЗПБ
Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране
Закон за подпомагане на земеделските производители
Търси се изход как политическата криза да не блокира Стратегическия план за 2023 г.
Важно за интервенцията, която държавата прави на пазара
Василев срещу Танева: Няма да позволим целият зърнен ресурс да бъде изнесен
Позицията на бранша
Биофермери с поредно писмо за незабавна реформа в органичното земеделие
Различните мнения
Асоциацията на картофопроизводителите с контрапозиция за помощта на държавата през 2020 г.
Парламентарен контрол
Танева пред депутати: Плащанията на декар по СЕПП за 2020 година ще бъдат 19,45 лв. на декар, а за „зелените” – 12,26 лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини