В съвместната рубрика „Наука и бизнес“, която Синор.бг прави със Селскостопанска академия ССА, този път ще ви представим винения бял сорт грозде „Кристален“, селекциониран в Опитното лозе на Института по земеделие и семезнание ”Образцов чифлик” в Русе.
Кристален е типичен винен сорт, създаден чрез хибридизация на сортовете „Памид Русе 1“ и „Кайлъшки мискет“. Гроздовете са средно големи (196,5 g), конични, а понякога и крилати. Средно плътни са, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm).
Зърното е средно едро (2,73 g), овално, оцветено жълто-зелено. Консистенцията е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 19.26 % захари и 7.42 g/l титруеми киселини. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност.
Сортът Кристален се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар e над 12 тона.
Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване.
Сортът е с повишена зимоустойчивост и устойчив на криптогамни болести в границите на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон.
При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса по Целзий, проявява добра възстановителна способност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни.
Консумативната зрялост на гроздето в района на Русе настъпва около 5-7 септември. Сорт „Кристален“ е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещите винени бели сортове лози.
Гроздето на сорт „Кристален“ е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.