Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.11.2019 г.

„Кристален“ е новият бял винен сорт грозде на „Образцов чифлик”- Русе

Селскостопанска академия
„Кристален“ е новият бял винен сорт грозде на „Образцов чифлик”- Русе

Снимка: Селскостопанска академия

В съвместната рубрика „Наука и бизнес“, която Синор.бг прави със Селскостопанска академия ССА, този път ще ви представим винения бял сорт грозде „Кристален“, селекциониран в Опитното лозе на Института по земеделие и семезнание ”Образцов чифлик” в Русе.

Кристален е типичен винен сорт, създаден чрез хибридизация на сортовете „Памид Русе 1“ и „Кайлъшки мискет“. Гроздовете са средно големи (196,5 g), конични, а понякога и крилати. Средно плътни са, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm).

Зърното е средно едро (2,73 g), овално, оцветено жълто-зелено. Консистенцията е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 19.26 % захари и 7.42 g/l титруеми киселини. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност.

Сортът Кристален се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар e над 12 тона.

Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване.

Сортът е с повишена зимоустойчивост и устойчив на криптогамни болести в границите на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон.

При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса по Целзий, проявява добра възстановителна способност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни.

Консумативната зрялост на гроздето в района на Русе настъпва около 5-7 септември. Сорт „Кристален“ е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Гроздето на сорт „Кристален“ е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.            

„Кристален“ е новият бял винен сорт грозде на „Образцов чифлик”- Русе
8264

Последни материали
Виж
Пропуските в правилата за безопасност на пранителните стоки са притеснителни
Китай откри коронавирус във внесени скариди от еквадорски компании
Досегашният бе също негово притежание от 2017 година
Новозеландски фермер счупи световния рекорд за добив на пшеница
milkrite|InterPuls ще запази самостоятелността си в рамките на компанията-майка
DeLaval купува британски производител на доилна техника
Заради горещото и сухо време
Експерти понижиха оценката за реколтата от пшеница в Украйна
Общността е свила доставките от трети страни и е увеличила износа
Сърбия е в тройката на вносителите на царевица в ЕС
Полезни съвети
Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Винари подават документи за застраховане на лозята от 4 май
Съвместен проект з агроведомството
Намерете 12-те винено-кулинарни дестинации на сайта на туристическото министерство
Земеделие и туризъм
И във Враца научиха за винените турове „Златия“ и „Мизия“
Проекти
Враца е поредният център от 12-те винено-кулинарни дестинации
За производство на бели вина
Нови винени сортове лози за 2018 година
Две министерства разработват проект за винен туризъм с 12 дестинации
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам