Начало » Новини » Страната
13.11.2019 г.

Челопеч става първото българско стартъп село

Европейски инициативи
Челопеч става първото българско стартъп село

sinor

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел се срещна в Брюксел с кметове, участващи в Европейското партньорство на стартъп градовете. Това е нова общоевропейска инициатива за мрежа от градове с цел насърчаване на разработването на взаимосвързани стартъп стратегии на местно ниво. Тя включва 28 европейски града, представляващи 15 държави-членки.

На срещата бяха представители на морската ни столица Варна и Челопеч, където се изгражда първото стартъп село. Импулс за тази инициатива даде Срещата на върха на стартъпите в София през 2018 г. под егидата на българския еврокомисар. Тогава тя обяви създаването на две стартъп мрежи - за Централна и Източна Европа и за Западните Балкани, които вече работят успешно.

На вчерашната среща с кметовете Мария Габриел информира за предстоящата декларация „Обединяване на сили за засилване на устойчивата цифрова трансформация в европейските градове и общности“ и ги насърчи да я подпишат. Декларацията ще бъде обявена официално от финландското председателство на 10 декември. „Градовете представляват 72% от европейското население и са центрове на технологични и социални иновации. През последните години в тях са разработени много иновативни цифрови решения, но тяхното влияние върху обществото като цяло остава ограничено и неравномерно разпределено в целия ЕС.

Инициативи като Европейското партньорство на стартъп градовете са част от отговора на това предизвикателство. Така градовете могат да увеличат мащаба на цифровите решения и 300 милиона европейци да се радват на по-добро качество на живот в следващите години.

Цифровата трансформация ще помогне на градовете да изпълнят своите климатични цели и да се намали вредата за околната среда“, заяви българският еврокомисар.

Тя даде някои добри примери за стартъпи, променящи начина на живот в града в днешно време. Пример за това е успешната транспортна компания Болт, стартирала в Естония, сега е европейски конкурент на Юбер, като оперира в 100 града в 30 държави с 25 милиона клиенти. За да има повече такива успешни примери, Мария Габриел отбеляза необходимостта градските цифрови платформи, данни и услуги да бъдат оперативно съвместими.

Комисарят привлече вниманието на кметовете и към първият регионален инвестиционен механизъм, предназначен специално за цифровите иновации и разрастването на стартиращите цифрови предприятия в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Инструментите на механизма ще финансират както ранния етап, така и фазата на разрастване на стартъпите, които изискват рисково финансиране.

Инициативата ще се стреми също да предложи програма за техническа помощ за засилване на институционалния капацитет на публичните агенции в регионите за проектиране, разработване и прилагане на програми за иновации.

В контекст на бъдещия й ресор и новия седемгодишен бюджетен период, Мария Габриел наблегна на програма Хоризонт Европа. „В програма Хоризонт Европа ще засилим амбицията си и градовете ще играят централно място в политиката за научни изследвания и иновации.

По време на срещата беше представен и пилотният проект на Европейското партньорство на стартъп градовете, който се осъществява от Варна и румънския град Клуж-Напока. Очаква се през март да бъде организиран Младежки лагер за иновации, обединяващ три ключови думи: иновации, младеж и предприемачество.

Челопеч става първото българско стартъп село
5180
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини