Съвместно с институтите от Селскостопанска академия Синор.БГ започва нова рубрика „Наука и бизнес“, с която да информираме читателите за новите предложения на българските селекционери. На фона на външната конкуренция, родната наука не отстъпва със сортове, специфични за климатичните условия на страната, които са издръжливи на болести и неприятели. Затова и фермерите оценяват родната селекция.
В първия текст ще ви запознаем с част от новите сортове плодове, създадени от учените в Институт по земеделие в Кюстендил.
АЛЕКСТОН - нов, самофертилен черешов сорт
Той е кръстоска между „Ван“ и „Стела“, като дървото е с умерен растеж. Плододава основно на едно- и двегодишна дървесина. Дървото е със слаба растежна сила, но родовитостта му е много висока. Плодовете узряват почти едновременно с тези на Ван. Цъфтежът е средно ранен. Плодовете са едри, широкосърцевидни, подобно на бащиния сорт „Стела“. Плодовото месо е плътно, с черно-червено оцветена кожица и много добри вкусови качества.
Победител в конкурс за иновации на Международна селскостопанска изложба - АГРА, 2019 в категория „НАУЧНИ РАЗРАБОТКИ“.
ВАСИНИКА - нов черешов сорт
И този сорт е получен от кръстосването на „Ван“ и „Стела“. Растежната сила на дървото е средно силна, като образува средно гъста корона.
Скороплоден и родовит сорт. Плодовете узряват с около 5-6 дни преди тези на „Ван“, с което успешно запълват времето между ранозреещите и среднозреещите сортове. Цъфтежът е ранен. Подходящ опрашител е „Стела“. Плодовете са много едри широкосърцевидни до закръглени, с черно-червено оцветена плодова кожица. Плодовото месо е плътно с отлични вкусови качества.
Институт по земеделие - Кюстендил и авторите са наградени на 10-то Национално Изложение ИТИ, 2017 със златен медал и диплом за иновация.
ДИМА - първият български самофертилен черешов сорт
Получен от кръстосването на сортовете „Ван“ и „Стела“. Дървото е с умерена растежна сила. Притежава много добра родовитост. Плодовете узряват с около 3 дни след тези на „Ван“, като цъфтежът е късен. Плодовете са едри до много едри, плътномесести. По форма, оцветяване на кожицата и особености на плодовото месо и сока приличат на майчиния сорт Ван.
Институт по земеделие - Кюстендил и авторите са наградени на 6-то Национално Изложение ИТИ, 2015 със златен медал и диплом за иновация.
СИЯНА - нов, оригинален ябълков сорт
Сортът е получен от кръстоска на сортовете „Флорина“ и „Макфрий“. Върху подложка ММ 106 дърветата плодоносят на втората година след засаждането им. Дървото е с умерена растежна сила. Плодовете са средно едри, конично-кълбовидни, изравнени по форма и големина.
Основният цвят на плодовата кожица е зеленикав до жълто-зелен, а покровният е равномерно разпределен по цялата плодова повърхност, светло червен, като по огряваната от слънцето страна е по-тъмно червен.
Плодовете са покрити със слаб восъчен налеп. Плодовото месо е кремаво, нежно, сочно, с лек аромат и много добро качество. Плодовете зреят около 20-25 септември и се съхраняват до януари при обикновени условия. Родовитостта е добра до много добра.
През периода на проучване, по дърветата не е установено нападение от струпясване.
Утвърден за нов сорт и вписан в списък А на официалната сортова листа на страната през 2015 г.