Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.10.2019 г.

Плодородието на почвата може да се повиши без оборски или минерален тор

Силата на живите торове
Плодородието на почвата може да се повиши без оборски или минерален тор

sinor

До неотдавна оборският тор и хумусът са били основни средства за повишаване плодородието на почвата. Днес, даже в малки количества, те  не винаги са достъпни. Внасянето на минерални торове повишава добивите кратковременно, но в дългосрочна перспектива устойчиво намалява естественото почвено плодородие, припомнят агрономи.

Биологично възпроизводство на плодородието на почвата

Микробиалните или наричани още „живи торове“ са бъдещата алтернатива за запазване на плодородието на почвата. Те са вещества, съдържащи живи микроорганизми, които при прилагане върху семена, почва или повърхности на растения колонизират или вътрешността на растенията (ризосферата) и насърчават растежа им. Тези торове добавят хранителни вещества чрез естествените процеси на азотно фиксиране, разтваряне на фосфора и синтез на вещества, стимулиращи растежа. Очаква се в бъдеще „живите торове“ да заместят химическите, както и използването на пестициди.

Микробиалните торове съдържат микроорганизми, които възстановяват естествения хранителен цикъл на почвата, изграждайки почвени хранителни вещества.

Видове микробиотични торове

Съвременното земеделие включва всички постижения на науката и практиката. Не е достатъчно да се засеят качествени семена – необходимо е надграждане, за да се получат както количествени, така и качествени резултати.

Микробиологичните препарати се използват за третиране на семената, на почвата, по време на вегетацията и за разграждане на растителните остатъци.

Българският пазар вече предлага  различни сертифицирани микробиологични препарати, които могат да се прилагат при всички зърнено-житни култури, при бобови, овощни и зеленчукови култури, лозя и декоративни растения. Необходима е предварителна информация за предназначението и действието на препарата.

Бактофил е препарат за възстановяване на почвеното плодородие, нарушената структура на почвата, нормализиране на киселинността. Използва се още за разграждане на следжътвените остатъци, за преодоляване на почвената умора, както и за подтискане на патогенната микрофлора.

Течен Azotobacter е микробиологичен продукт, съдържащ концентрирана смес от полезни микроорганизми, които се добавят директно при отглеждане на разсад или засаждане на дръвчета.

Байкал ЕМ1 е бактериален тор, съдържащ в себе си комплекс от подбрани естествени живи микроорганизми – млечнокисели и фотосинтезиращи бактерии, фиксиращи азота бактерии и специална течност, поддържаща живота им. Освен фиксиране на атмосферния азот от микроорганизмите, препаратът превръща органичните минерални химични елементи в разтворими форми, стимулира физиологичните процеси, протичащи в растителната клетка, предотвратява уплътняването на почвата при нулева механична обработка.

Slavol и Slavol S са течни микробиологични продукти, които са подходящи за всички видове култури. Освен за подхранване по време на вегетация, листните торове могат да се използват за третиране на семената, както и за обработка на резници и посадъчен материал от декоративни растения.

Uniker е продукт, който притежава няколко предимства – той е един вид стартер при започване на вегетацията на културите и помага при разграждането на растителните остатъци и превръщането им в компост.

Ползите от използването на микробиални торове са безспорни, защото влияят благотворно върху плодородието на почвата, като увеличават полезните микроорганизми, но същевременно елиминират негативните ефекти от прилагането на други торове.

Плодородието на почвата може да се повиши без оборски или минерален тор
22887
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини