Начало » Новини » Света
23.10.2019 г.

По Плана „Юнкер“ България подкрепи крупния бизнес

Отчет на Европейската комисия
По Плана „Юнкер“ България подкрепи крупния бизнес

Планът за инвестиции за Европа, одобрен през 2014 г. и добил популярност като плана „Юнкер“, е изиграл ключова роля за стимулирането на заетостта и растежа в Европейския съюз. Това се посочва в отчета за инвестициите, ориентирани към икономиките на държавите от ЕС, реализирани от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подкрепени от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) по плана „Юнкер“. В резултат на това брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС е нараснал с 0,9 %, създадени са и допълнителни 1,1 милиона работни места в сравнение с базовия сценарий. Ще припомним, че в България по този план ще бъдат подпомогнати инвестиции за 200 млн. евро в компанията за ветеринарни препарати „Биовет“ – Пещера. Подкрепата от ЕС е в размер на 100 млн. евро.

До 2022 г. благодарение на плана „Юнкер“ БВП на ЕС ще бъде увеличен с 1,8 % и ще бъдат създадени 1,7 милиона работни места. Това показват последните изчисления на Съвместния изследователски център (JRC) и икономическия отдел на групата на ЕИБ, извършени въз основа на одобрените до юни 2019 г. споразумения за финансиране.

По този повод председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отчете, че целите са постигнати – с връщане на стабилния растеж в Европа и стимулиране на заетостта. До 2022 г. планът „Юнкер“ ще е допринесъл за създаването на 1,7 милиона работни места на трудовия пазар в ЕС и за увеличаване на БВП на Съюза с 1,8 %. Винаги съм казвал, че планът не е панацея, но можем да се гордеем с факта, че над един милион малки предприятия получават финансиране, което преди не беше достъпно за тях.

Дългосрочно въздействие

Освен прякото си въздействие върху заетостта и растежа на БВП планът „Юнкер“ ще окаже и дългосрочно макроикономическо въздействие върху ЕС. До 2037 г. дейностите по плана „Юнкер“ ще доведат до създаване на още 1 милион работни места и до увеличаване на БВП на ЕС с още 1,2 %.

Подобрената свързаност и повишената производителност в резултат на подкрепените по плана „Юнкер“ проекти допринасят за стимулирането на европейската конкурентоспособност и растеж в дългосрочен план.

Насърчаване на инвестициите и подкрепа за малките и средни предприятия МСП. Според прогнозите към октомври 2019 г. планът „Юнкер“ ще мобилизира допълнителни инвестиции в размер на 439,4 милиарда евро в целия съюз.

Очаква се над един милион стартиращи и малки предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране.

Около 70 % от очакваните мобилизирани инвестиции идват от частни ресурси, което означава, че планът „Юнкер“ е постигнал също така целта за мобилизиране на частни инвестиции.

Ето и кой е получил финансиране

Благодарение на плана „Юнкер“ ЕИБ и нейната дъщерна структура за финансиране на малки предприятия, Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), са одобрили финансирането на почти 1200 дейности и са на път да предоставят рисково финансиране за над един милион стартиращи предприятия и МСП в широк кръг от сектори и във всички 28 държави от ЕС.

Към октомври 2019 г. Гърция, Естония, Португалия, България и Полша са държавите с най-високо съотношение между привлечени инвестиции по линия на ЕФСИ и БВП. Проектите по плана „Юнкер“ включват различни дейности – от изграждане на паневропейска инфраструктура за високоскоростно зареждане на електрически автомобили до създаване на компания за управление на хранителни отпадъци в Румъния и реинтеграция на бивши военнослужещи на работното място в Нидерландия. За повече подробности и допълнителни примери за проекти вж. информационните документи по държави и по сектори.

Какви са ползите от плана „Юнкер“ за гражданите и предприятията

В допълнение към финансирането на новаторски проекти и нови технологии с плана „Юнкер“ се подкрепят и други цели на ЕС, например политиката за климата и социалната и транспортната политика. Благодарение на плана „Юнкер“:

- над 10 милиона домакинства имат достъп до възобновяема енергия;

- 20 милиона европейци се ползват от подобрени здравни услуги;

182 милиона пътници годишно се ползват от по-добра железопътна и градска инфраструктура.

Въздействие в областта на климата Европейският фонд за стратегически инвестиции в рамките на плана „Юнкер“ подкрепя новаторски идеи за опазване на планетата. Очаква се чрез проектите, финансирани от групата на ЕИБ по плана „Юнкер“, да бъдат привлечени 90,7 милиарда евро инвестиции за действия в областта на климата. Действията включват изграждане на сгради с нулево потребление на енергия и вятърни паркове, проекти за слънчева енергия, водоспестяващи душове, екологосъобразни автобуси и LED осветление.

Индивидуални услуги за консултиране и място за срещи в интернет

Друга важна цел на плана „Юнкер“ е да подпомага започването на нови проекти. Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси предоставя техническа помощ и консултации за нови проекти. От стартирането си през 2015 г. центърът е разгледал над 1400 искания от организатори на проекти във всички държави от ЕС – по над 400 от тях се предоставя индивидуална консултативна помощ. За над 50 от тези проекти вече е одобрено отпускането на заеми от ЕИБ. Един от тях бе за модернизиране на системата за улично осветление във Вилнюс, за да се подобри нейната енергийна ефективност. Проектът, който получи гарантиран от ЕФСИ заем в размер на 21,6 милиона евро, ще помогне за намаляване на потреблението на електроенергия и на разходите с около 51 %, което ще доведе до икономии от 1 милион евро на година.

Енергийното спестяване се равнява на средното потребление на енергия на почти 3100 домакинства

Към септември 2019 г. е публикувана информация за 890 проекта на Европейския портал за инвестиционни проекти – място за онлайн срещи на организатори на проекти и инвеститори. Те обхващат всички основни сектори на икономиката на ЕС, като общият размер на предложените инвестиции възлиза на 65 милиарда евро. Над 60 проекта са получили финансиране след публикуването на информация за тях на портала. Порталът предлага и допълнителни услуги, например организиране на прояви за намиране на партньори.

Планът за инвестиции за Европа (планът „Юнкер“) бе иницииран през ноември 2014 г., за да се обърне низходящата тенденция по отношение на равнищата на инвестициите и Европа да се насочи по пътя на икономическото възстановяване. Неговите три цели бяха премахване на пречките пред инвестициите, осигуряване на видимост и техническа помощ за инвестиционните проекти и по-интелигентно използване на финансовите ресурси.

Европейският фонд за стратегически инвестиции е гаранция от бюджета на ЕС, която позволява на групата на ЕИБ да финансира повече и често по-рискови проекти.

Често се финансират изключително иновативни проекти или стартиращи предприятия без кредитна история. С проектите също така се обединяват по-малки инфраструктурни нужди по сектори и по географски райони. Планът „Юнкер“ позволява на групата на ЕИБ да финансира повече дейности с по-висок рисков профил, отколкото би било възможно без гаранцията от бюджета на ЕС, както и да достига до нови клиенти – 75 % от получателите на подкрепа по плана са нови за банката.

На 18 април 2019 г. Европейският парламент даде зелена светлина за приемника на плана „Юнкер“ в следващата многогодишна финансова рамка – програмата InvestEU.

Оценката на макроикономическото въздействие е извършена съвместно от икономическия отдел на ЕИБ и Съвместния изследователски център на Комисията (JRC). Тя се основава на утвърдена, публикувана и рецензирана методология, разработена от JRC. Данните за моделирането са достъпни в доклада за въздействието от юни 2018 г.

По Плана „Юнкер“ България подкрепи крупния бизнес
7843
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
МОСВ и басейновите дирекции ще организират срещи на национално и местно ниво
До 30 септември тече обществено обсъждане на плановете за управление на речните басейни
Първото заседание на Консултативния съвет по планинско и полупланинско земеделие се проведе в МЗХ
Консултативния съвет прие цените, по които ще се доставя вода за сезон 2024 г.
100 млн. евро ще бъдат инвестирани в ремонта на инфраструктурата за напояване
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини